Všichni Františkovi muži

12.4.2019 

Vatikán. „Františkovi noví kardinálové“ (I nuovi cardinali di Francesco, Edizioni San Paolo) – tak zní titul svazku italského vatikanisty Fabia Marcheseho Ragony, jehož prezentace se konala v sídle Vatikánského rozhlasu. Kniha může napomoci k lepšímu porozumění dnešní a zítřejší církvi, kterou papež František ovlivňuje volbou svých nejbližších spolupracovníků zejména z asijského a afrického kontinentu.

„Kardinálové, které potkáme v tomto svazku, jsou příkladem Františkovy církve, vycházející na existenciální periferie. Jsou to muži, kteří, podle papežova vzoru, kladou na první místo to, co je v dnešní, stále tekutější společnosti považováno za odpad“, píše v předmluvě kard. Luis Antonio Tagle. Životní osudy čtyřiadvaceti představených kardinálů jsou skutečně pestré – dočteme se o nositeli purpuru, který píše básně, věnuje se sakrálnímu umění anebo po nocích obchází bezdomovce na římském nádraží. Jinému se zase líbí fotbal a další si sám chodí nakupovat do supermarketu. Stejně tak lze označit za nevšední kontext, ve kterých působí – nikoli města s tradičními biskupskými stolci, nýbrž ostrovy Tonga, Papua-Nová Guinea, Irák, Peru, Haiti či Japonsko.

Knižní prezentace se účastnil kard. Angelo Becciu, bývalý substitut státního sekretariátu Svatého stolce a nyní prefekt Kongregace pro svatořečení, kterému papež František udělil titul loni v červnu. Na jeho knižním portrétu zaujme hlavně láska ke kopané:

„Autor knihy právě řekl, že je to trochu fikce, ale v podstatě je to pravda. Fotbal se mi líbí, sleduji zápasy a fandím. Není to ale moje nejdůležitější životní náplň, nýbrž způsob relaxace...Na kardinálský titul jsem si zprvu nemohl zvyknout a ještě dnes jsem zapomněl na pektorál, i když mám kardinálský prsten. Žijeme v duchu, na který papež František velice naléhá, tedy neklade se důraz na vnější zjev, na pocty, ale na službu, oddanost a absolutní věrnost církvi, kterou bychom se měli vyznačovat...Tato kniha mluví také o lidských stránkách nových kardinálů, a v tom je velmi důležitá, jako jakákoli jiná kniha, která mluví dobře o lidech a podává jejich správný obraz.“

Uvedl kard. Angelo Becciu, jeden ze čtyřiadvaceti kardinálů, který se účastní nového knižního interview s italským vatikanistou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.