P. Cervellera: Za atentáty na Sri Lance se skrývá ruka cizích mocností

24.4.2019 

Sri Lanka. Po vyhnání ze Sýrie a Iráku hledá Islámský stát nové pole působnosti v Asii, říká ředitel agentury AsiaNews otec Bernardo Cervellera. Terorismus nebere konce a je stále více podněcován náboženským fundamentalismem. Jeho propuknutí na Sri Lance všechny překvapilo, protože vztahy katolické menšiny s muslimskou byly zpravidla dobré, dodává znalec poměrů na asijském kontinentu.

Po vyhnání ze Sýrie a Iráku hledá Islámský stát nové pole působnosti v Asii, říká ředitel agentury AsiaNews otec Bernardo Cervellera. Terorismus nebere konce a je stále více podněcován náboženským fundamentalismem. Jeho propuknutí na Sri Lance všechny překvapilo, protože vztahy katolické menšiny s muslimskou byly zpravidla dobré, dodává znalec poměrů na asijském kontinentu.
 

Útoky na Sri Lance měly být údajně odvetou za krveprolití v mešitách na Novém Zelandu, při nichž letos 15. března zahynulo 50 lidí. Alespoň takové jsou závěry prvního vyšetřování atentátů, které na velikonoce rozsévaly smrt v hlavním městě Kolombu. Podle údajů ministerstva obrany při nich přišlo o život nejméně 320 lidí, z nichž 45 byly děti. Hovoří otec Bernardo Cervellera:

„Křesťané jsou zdrceni a plni obav, protože není zřejme, co se bude dít dál. To, co se stalo, bylo naprosto nečekané, podceňované… Chtěl bych k tomu však jednu věc dodat. Objevují se titulky jako „návrat terorismu“. Mně se zdá, že terorismus nikdy neskončil, vzpomeňme na to, co se stalo ve Francii, v Belgii, co se děje na nejrůznějších místech světa. Mně se zdá, že terorismus ve skutečnosti jde kupředu svou cestou a je podněcován jak náboženským fundamentalismem některých skupin, tak některými západními skupinami, kterým záleží na oběhu zbraní v těchto oblastech.“

Na Sri Lance tvoří muslimové asi 9% populace. Pokud bylo slyšet o konfliktech, týkaly se zpravidla střetů s fundamentalistickými skupinami buddhistů, které mají na svědomí oběti mezi muslimy. Nikdo nečekal atentáty namířené proti křesťanům, pokračuje otec Cervellera:

„Skutečnost, že tato skupina dokázala realizovat takto mnohonásobný atentát bezpochyby znamená, že se za ní skrývá ruka velkých cizích mocností, velmi dobře organizovaných skupin. Je známo, že mnoho pohlavárů Islámského státu odešlo po porážce v Sýrii a v Iráku na Filipíny, do Malajsie, Bruneje nebo Indonésie. Je možné, že se chtějí usadit také na Sri Lance, ale to ukáže teprve budoucnost. Zřejmé však je to, že atentáty chtějí rozložit tuto zemi a donutit ji, aby hledala útočiště u některé z velkých mocností regionu, jako je Indie nebo Čína, anebo pod ochranou Spojených států, aby se cítila před podobnými útoky bezpečněji.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu otec Bernardo Cervellera, ředitel agentury AsiaNews.

Na fotografii buddhistická modlitba za oběti atentátů v Kolombu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.