Historikové umění varují před “zkrášlováním” katedrály Notre Dame

26.4.2019 

Paříž. Deklarace francouzské hlavy státu na téma pařížské katedrály poškozené minulý týden rozsáhlým požárem vyvolává pochybnosti v odborné veřejnosti. Prezident Macron prohlásil, že rekonstrukce potrvá pět let a že z ní katedrála vyjde krásnější než byla dosud. Znalce gotického umění znepokojuje jak spěch, tak  slova o „zkrášlování“.

Katedrála Notre Dame byla v minulosti mnohokrát přestavovaná – připomíná pro Vatikánský rozhlas historik sakrální architektury prof. Mathieu Lours. V dobách, kdy k úpravám docházelo, se uplatňoval jiný přístup ke kulturnímu dědictví než dnes.

„Modernost rekonstrukce se může projevit ve využití nových technologií, abychom dosáhli obnovení stavu před požárem. Tradiční řemeslo může podpořit moderní technika. Ale vytváření nějaké nové formy katedrály Notre Dame pro její přestavbu se mi zdá těžko ospravedlnitelné, tím spíš, že dokonale známe stav před požárem. Musíme se za každou cenu vyvarovat vytváření něčeho, co by původní stav pouze připomínalo. Notre Dame je především katedrálou pařížské diecéze, je především symbolem křesťanské identity. Vymýšlet něco nového není přípustné. Tím spíše, že je to také nemožné. Gotické katedrály mají nesmírnou schopnost absorbce. Já jsem pro rekonstrukci, která bude co nejbližší stavu před požárem. Jedinou neznámou je konstrukce střechy. Dřevěný krov by mohla nahradit kovová konstrukce, jak se stalo také v Remeši a v Chartres. Ve Štrasburku naopak rekonstruovali dřevěný krov. Pokud zvolíme dřevo, bude riziko požáru větší. Na druhé straně však nebude možné obnovit sanktusník (štíhlou jehlancovitou věžičku), pokud nebude mít dřevěnou konstrukci.“

Po požáru katedrály Notre Dame jsme se i my zařadili do mnoha generací jejích budovatelů, dodává prof. Lours. Také před námi tedy stojí velká odpovědnost, kterou bychom si měli uvědomovat, připomíná francouzský historik architektury.

Připomeňme, že sanktusník nad křížením katedrály vybudoval v 19. století známý architekt a teoretik neogotické architektury Viollet-le-Duc. Francouzská vláda se nechala slyšet, že o jeho nové podobě by měla rozhodnout mezinárodní soutěž. Proti představě „kreativní“ rekonstrukce se nicméně zvedl lidový protest a pod petice vyžadující rekonstrukci původního stavu se podepsalo již na 60 tisíc lidí. Nejvíce podpisů zatím shromáždila petice na CitizenGo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.