Kardinál Parolin: Bez víry ztrácí člověk sám sebe

29.4.2019 

Vatikán. U základů evropské krize leží ztráta náboženského smyslu. Základní hodnoty evropské identity totiž vyplývají z křesťanství a když začíná chybět místo pro Boha, začínají upadat. Kardinál Pietro Parolin o tom hovořil na IV. festivalu náboženství, který v minulých dnech probíhal v italské Florencii. Cílem setkání je výměna názorů na roli náboženství v současné společnosti. Mezi účastníky byl také katholikos všech Arménů patriarcha Karekin II.

Vatikánský státní sekretář ve svém vystoupení zmínil pronásledování křesťanů na mnoha místech světa. Zdůraznil v tomto kontextu potřebu spolupráce různých náboženství v oblasti péče o společné dobro.

„Řekl bych, že v dnešní společnosti potřebujeme ještě více víru, protože existuje riziko, že se člověk ztratí. Je zapotřebí mluvit o tom v celém antropologickém rozměru. Když se totiž uzavírá transcendence, objevuje se riziko, že člověk ztratí sám sebe a prohraje svůj život. Jsme svědky alarmujících situací, přicházejících z mnoha stran. Víra v sobě nese spásu, víra zachraňuje člověka v jeho celistvosti,“ řekl ke kongresu, který včera skončil ve florentské bazilice San Miniato al Monte, pro náš rozhlas kardinál Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.