Pravoslavné velikonoce: Zmrtvýchvstalý spojuje minulost a budoucnost

29.4.2019 

Ukrajina. Církve následující juliánský kalendář oslavily velikonoce. Patří mezi ně také řeckokatolíci a pravoslavní na Ukrajině. Podle tradice, která nepřijala reformu kalendáře provedenou papežem Řehořem XIII. roku 1582, se vyznačuje datum velikonoc jiným způsobem než na západě. Oslava zmrtvýchvstání nesmí padnout před oslavy židovské Paschy. Východní křesťané následují také jinou symboliku. Pro Vatikánský rozhlas hovoří lvovský studitský mnich otec Justyn Bojko:

„V tomto dni je vystavována ikona Zmrtvýchvstání Páně. Východní církev nemá na ikonách Spasitele s praporcem zmrtvýchvstání. Kristus na velikonoční ikoně stojí na kříži a jednu ruku podává těm, kdo stojí v minulosti, a druhou těm, kdo jsou v budoucnosti. Ježíš je Spasitelem všech těch, kdo byli před ním i kdo přijdou po něm.“

Připomeňme, že v mnoha řeckokatolických kruzích na Ukrajině i mimo ni se v současnosti diskutuje o přechodu této církve na gregoriánský kalendář, aby se nejdůležitější svátky slavily společně s celou univerzální církví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.