Papež se modlí za oběti útoku na protestantský kostel v Burkina Faso

30.4.2019 

Burkina Faso. Protestantský pastor, jeho dvě děti a další tři lidé se stali oběťmi útoku islamistů na kostel v prvincii Soum v Burkina Faso.

“Svatý otec se zármutkem přijal zprávu o dalším útoku na kostel v Burkina Faso. Modlí se za oběti, jejich rodiny a celou křesťanskou komunitu v zemi,” uvedl pro Vatican News prozatímní ředitel vatikánského tiskového střediska Alessandro Gisotti.

K útoku došlo v neděli v lokalitě Silgadji, 60 kilometrů od Djibo, hlavního města provincie Soum. Útočníci vtrhli do protestantského kostela během bohoslužby, zabili pastora Pierra Ouedraoga, jeho dvě děti a tři věřící. Jde o další ze série útoků džihádistů na křesťany v Burkina Faso. Minulý pátek zabili rovněž šest osob v Maytagou, ve středovýchodním regionu Koulpelogo a 5 dubna v diecézi Dori napadli katolický kostel během pobožnosti Křížové cesty a zabili čtyři věřící. V téže diecézi zmizel 17. března kněz Joel Yougbaré (foto).

Islamistický terorismus se v Burkina Faso šíří od roku 2015. Stojí za ním Ansarul Islam, tedy skupina pro upevnění islámu a muslimů, působící jako pobočka al-Kajdy v islámském Maghrebu. Za čtyři roky má na svědomí přes 250 životů, z toho přes šedesát jen v hlavním městě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.