Francouzští biskupové připomínají klíčové body katolické antropologie

1.5.2019 

Francie. Francouzští biskupové připomínají svým krajanům základní pravdy o člověku. Episkopát publikoval dokument, v němž na 80 stránkách přibližuje klíčové prvky katolické antropologie. Podle biskupů současná krize civilizace a víry plyne z vybočené vize člověka.

Jak uvedl během prezentace dokumentu biskup Jean- Pierre Batut, francouzský episkopát si uvědomil, že v jeho zemi je zapotřebí znovu vyložit základní otázky, jako kým je člověk, v textu, který má spíše antropologický než morální ráz. Kdykoli se totiž dotýkáme morálních otázek, končí veškerá diskuse, protože církev bývá šmahem odsuzována za moralizování, uvedl biskup Batut.

Nadpis dokumentu cituje 8. Žalm: “Co je člověk, že na něho pamatuješ”. Jak v úvodu k dokumentu připomíná arcibiskup Michel Aupetit (foto), tento žalm vyjadřuje tajemství člověka, jeho nepatrnost před mocnostmi vesmíru, a zároveň jeho velikost, kterou obdržel od Boha samého. Dnes se na Boha často zapomíná a vědomí věčnosti v nás slábne. V důsledku toho se vytrácí také důstojnost člověka – píše pařížský arcibiskup. Připomíná, že drama ateistického humanismu zmasakrovalo 20. století, kdy jsme se v nebývalé míře stali svědky smrti nevinného. Prométeovské pokušení však nadále trvá, varuje arcibiskup Aupetit. Nedokáže v nás ale ukonejšit žízeň po věčném životě, kterou v sobě neseme. Ve jménu údajné modernity dochází k obětování života nejslabších.

V závěru své předmluvy cituje arcibiskup Aupetit Alberta Camuse, který vyzýval ke smíření se s absurditou lidského údělu slovy: “představme si šťastného Sisyfa”. My však – píše pařížský arcibiskup – chceme spolu se sv. Ignácem Antiochijským říci jiná slova: “… je ve mně živá, mluvící voda, která mi uvnitř říká: »Vzhůru k Otci!«”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.