Kardinál Parolin o reformě římské kurie

2.5.2019 

Vatikán. Vytvoření misijního superúřadu neznamená umenšení významu Kongregace pro nauku víry. Víru je třeba hlásat v její čisté a integrální podobě – řekl vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. V rozhovoru pro agenturu ACI se vyjádřil k návrhu nové apoštolské konstituce regulující činnost Římské kurie.

Jednou z největších změn má být vytvoření velkého misijního dikasteria, ve kterém se spojí Kongregace pro evangelizaci národů a Papežská rada pro novou evangelizaci a které má mít primát v rámci kurie. Do kurie se vrátí také charitativní instituce, jakou byla donedávna Papežská rada Cor Unum. Nově ponese jméno Úřad apoštolské dobročinnosti.

Kardinál Parolin v komentáři k těmto změnám doporučuje, aby se hierarchii nepříkladala přehnananá váha. „Celá římská kurie je v papežových službách. Nyní má být dodatečně ještě také ve službě biskupů, ale ve skutečnosti tomu tak bylo vždycky. Skrze papeže kurie vždy sloužila také biskupům,“ zdůraznil státní sekretář. Postavení Kongregace pro evangelizaci na první místu v kurii je projevem toho, že tento pontifikát klade silný důraz na misii. Podle kardinála Parolina to však nijak neumenšuje význam Kongregace pro nauku víry, která je nadále velmi důležitá.  

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.