Maďarská prorodinná politika přináší plody

3.5.2019 

Maďarsko. Prorodinná státní politika přináší dlouhodobé výsledky. Dokladem toho je Maďarsko, kde za posledních osm let klesl počet potratů o třetinu, rozvodů o 22 procent a počet uzavíraných manželství se zvýšil o 43 procent. A v minulém roce se narodilo nejvíce dětí za posledních 20 let.

Za překvapivě pozitivním trendem však stojí důsledná prorodinná politika maďarského státu a ohromné finanční náklady. Maďarsko dnes vyhrazuje na podporu rodin 5 procent hrubého domácího produktu, což je dvakrát tolik co v roce 2010.

Jak říká maďarská ministryně pro rodinu, opatření, k nimž se sáhlo před devíti roky, byla reakcí na demografickou krizi. Odpovídala také vůli společnosti, v níž rodina stále sehrává důležitou roli. Rozhodli jsme se budovat zemi přátelskou rodinám a podpořit manžele, kteří vychovávají děti – uvedla Katalin Novak.

Jak poznamenala, maďarská prorodinná politika se setkává se silnou kritikou v zahraničí. Jeden ze švédských ministrů ji označil za „nacistickou“. To není normální, zdůrazňuje maďarská ministryně. Za radikály označuje spíše ty, kdo mají zato, že pro Evropu je dnes jedinou volbou masová imigrace. Naším základním cílem je vytváření možností, aby mladí Maďaři mohli svobodně rozhodovat o svém životě. Copak v tomto spočívá krajní pravice? – ptá se maďarská ministryně pro rodinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.