Kardinál Sako: Muslimským světem nejvíce zarezonovala mše v Abú Dhabí

8.5.2019 

Vatikán/ Irák. Vraždit člověka kvůli tomu, že není stejného vyznání, je strašlivé. Islámský fundamentalismus je velkou výzvou pro celý svět. Je jako bomba, která rozsévá paniku všude kolem sebe a všichnu musejí spolupracovat na porážce této ideologie – říká v rozhovoru pro Vaticannews babylónský patriarcha kardinál Louis Rafael Sako. Nejvyšší představitel chaldejských křesťanů v Iráku je od letošního února rovněž členem Papežské rady pro mezináboženský dialog a v těchto dnech pobývá v Bruselu, aby při institucích Evropské unie upozornil na pokračující diskriminaci a pronásledování křesťanů ve své vlasti.

„Po vojenské stránce byl Islámský stát poražen, ale jeho ideologie je stále silná“ – říká irácký kardinál. – „Problém islámského fundamentalismu je třeba vyřešit. Úkol provést reformy a postavit se čelem k moderní společnosti a pluralismu sice spočívá na muslimských představitelích, avšak na potření islámského fundamentalismu musejí všichni spolupracovat,“ dodává. Na otázku v čem může Evropská unie podpořit křesťany v Iráku a na celém Blízkém východě kardinál Sako odpovídá:

„Činit nátlak na blízkovýchodní vlády, aby hájily dodržování lidských práv. To je zásadní! Může napomoci k ochraně všech složekt společnosti, které jsou v Iráku a nejsou uprchlíci. V Evropě mají muslimové veškerá práva, zatímco v Iráku, stejně jako v Sýrii, jsou křesťané předmětem diskriminace, někdy dokonce pronásledování ve jménu náboženství. To je nepřijatelné. Mezinárodní shromáždění, ale především Evropská unie, která situaci dobře zná, by měla přimět tyto země k pokroku také pokud jde o téma občanství.“

Signály vysílané ze strany papeže Františka v poslední době do muslimského světa hodnotí kardinál Sako jako významné. Za nejdůležitější z nich považuje mši svatou v Abú Dhabí, přenášenou státní televizí pro celé Emiráty:

„Významným okamžikem však byla především mše. Miliony muslimů sledovalo mši slouženou v Abú Dhabí: ženy, chlapci a děvčata, muži, děti, všichni se modlili v úctě a tichosti společně. To je v islámu něco nepředstavitelného, protože muži aženy se nikdy modlit společně nesmějí. Byl to pro ně objev! K tomu pak přistupují hymny, hudba, modlitby, četení, homilii – to všechno zasáhlo muslimský svět. Slyšel jsem mnoho muslimů, jak říkají: „To jsme ale nevěděli, že se modlíte tímto způsobem“. Poděkoval jsem za to také Svatému otci, když jsem se s ním před třemi týdny viděl.  Požádal jsem ho, aby častěji navštěvoval tuhle část světa. Vyprávěl mi, že za ním přišel kdosi s třemi dětmi, aby poděkoval za tuto návštěvu, a dodal: „Proč my muslimové nemáme mši jako vy?“ To je velmi chytrá otázka! Jak papež říkává, nemáme „dělat proselytismus“, máme k dispozici jiné způsoby, jak svědčit o své víře. Jsou to milosrdná láska, modlitba, přátelství, blízkost a bratrství.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.