Svatý otec: Zábava je možná jen v rámci určitých pravidel

11.5.2019 

Vatikán. Papež dnes přijal v Klementiském sále Apoštolského paláce delegaci Italského sportovního svazu (Centro Sportivo Italiano) u příležitosti 75. výročí založení této organizace, která má milion dvě stě tisíc členů. Byla založena Italskou katolickou akcí v roce 1944, působí při farnostech a oratořích a slouží především mládeži.

Velká lekce, kterou dává sport, nám pomáhá vyrovnávat se s každodenní námahou ve studiu, práci i mezilidských vztazích, a spočívá v tom, že zábava je možná jen v rámci velmi přesných pravidel. Pokud se např. v kopané nerespektuje postavení mimo hru anebo se ve slalomu vynechá jedna branka, neexistuje soupeření, ale jen individuální a chaotická činnost. Soupeřením se učíte, že pravidla jsou pro soužití podstatná; štěstí nespočívá v nevázanosti, nýbrž ve věrném sledování cílů; a učíte se také, že není možné cítit se svobodným tehdy, když neexistují meze, nýbrž tehdy, když v rámci daných mezí vydáváte ze sebe maximum. Musíme být pány svých mezí a nikoli jejich otroky.“

Takovéto horizonty nabízí sport a odrážejí se ostatně i ve statutech vašeho svazu, pokračoval Svatý otec. Sport činí lidi lepšími a usnadňuje kulturu dialogu a setkání v úctě.

Boj se soupeři ve sportovních zápasech je vždycky »setkáním« a nikoli »střetem«. Ačkoli je totiž lepší vyhrát, v jistém smyslu vyhrávají obě strany, a takový svět si přejeme a chceme vytvářet, aby  na základě zdravé soutěživosti byl v soupeři vždycky spatřován přítel a bratr.“

Toto je jádro křesťanského pojetí člověka, které je základem vaší sportovní činnosti. Pouze na tomto základě budeme moci dosáhnout krásných a vznešených ideálů, řekl mimo jiné papež František na setkání s delegací členů Italského sportovního svazu, které v závěru své promluvy neopomněl pobídnout , aby se za něho modlili.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.