V důvěrnosti modlitby je slyšet Pánův hlas

12.5.2019 

Papež před modlitbou Regina Caeli 12. května, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

V dnešním evangeliu (srov. Jan 10,27-30) se Ježíš prezentuje jako pravý Pastýř Božího lidu. Mluví o vztahu, který jej pojí s ovcemi stádce, tedy s jeho učedníky, a zdůrazňuje skutečnost, že jde o vztah vzájemného poznání. »Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nazahynou navěky« (Jan 10,27-28). Čteme-li pozorně tyto věty, vidíme, že Ježíšovo dílo je členěno do několika činností: Ježíš mluví, Ježíš dává věčný život a Ježíš střeží.

Dobrý Pastýř Ježíš je pozorný ke každému z nás, hledá nás a má nás rád, oslovuje nás a zná hlubiny našich srdcí, naše touhy a naše naděje, jakož i naše selhání a naše zklamání. Přijímá nás a miluje takové, jací jsme, s našimi přednostmi i nedostatky. Každému z nás »dává věčný život«, nabízí nám možnost žít plně a nekonečně. Kromě toho nás laskavě střeží a vede, pomáhá nám jít po neschůdných a nebezpečných stezkách, na nichž se v životě ocitáme.

Slovům a gestům, jež opisují způsob, jak se k nám vztahuje Dobrý Pastýř Ježíš, odpovídají slovesa, jež vyjadřují chování ovcí: »slyší můj hlas«, »jdou za mnou«. Toto chování ukazuje, jaký postoj máme zaujímat k jemnému a laskavému jednání Pána. Slyšet a znát Jeho hlas je totiž výrazem důvěrnosti, která se upevňuje v modlitbě, v setkání od srdce k srdci s božským Mistrem a Pastýřem našich duší. Tato důvěrnost s Ježíšem, tato otevřenost a rozmluva s Ježíšem v nás posiluje touhu následovat Jej, vyjít z labyrintu pomýlených stezek, opustit sobecké jednání, ubírat se novými cestami bratrství a sebedarování a napodobovat Jej.

Nezapomínejme, že Ježíš je jediný Pastýř, který k nám promlouvá, zná nás, dává nám věčný život a střeží nás. My jsme jediné stádce a máme se pouze snažit slyšet Jeho hlas, zatímco On laskavě zkoumá upřímnost našich srdcí. A z této nepřetržité důvěrnosti s naším Pastýřem, z této rozmluvy s Ním plyne radost Jej následovat a nechat se od Něho vést k plnosti věčného života.

Obraťme se nyní k Marii, Matce Krista, Dobrého Pastýře. Ta, která pohotově odpověděla na Boží povolání, ať pomůže zejména těm, kdo jsou povoláni ke kněžství a k zasvěcenému životu, aby radostně a ochotně přijímali Kristovo pozvání a byli Jeho přímými spolupracovníky při hlásání evangelia a ve službě Božímu království v naší době.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.