Remešský arcibiskup k případu Vincenta Lamberta: Nenechat člověka umřít hladem a žízní je věcí cti

13.5.2019 

Remeš. „Nevydávejme se po cestě eutanázie,“ apeluje remešský arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort, nedávno zvolený do čela Francouzské biskupské konference, v závěru listu věnovanému případu Vincenta Lamberta. Příběh tohoto dvaačtyřicetiletého zdravotníka postiženého následkem autonehody před deseti lety kvadruplegií, tedy ochrnutím všech čtyř končetin, a žijícím v téměř vegetativním stavu, se stal symbolem debaty o konci života nejen ve Francii. Nyní se zdá, že dlouhé soudní i lékařské spory dobíhají konce. Jeho ošetřující lékař Vincent Sanchez oznámil v listu rodinným příslušníkům, že v týdnu od 20. května budou přerušeny terapeutické výkony a zahájena hluboká a kontinuální sedace. Jinými slovy bude ukončena umělá výživy a pacient bude odsouzen k smrti žízní v hlubokém spánku.

„Po lékařské i lidské stránce je situace Vincenta Lamberta nesmírně složitá“ – píší ve zvláštním listu biskupové remešské diecéze, kde je muž hospitalizován. „Určit správný postup léčby v jeho případě není snadé. Každý úsudek o něm je delikátní.“ „Za těchto situací nemůže být žádné lidské rozhodnutí považováno s jistotou za dokonalé a dokonce ani za lepší,“ dodává remešský arcibiskup. Připomíná jak důvěru ke kolegiálnímu úsudku lékařů, tak respekt k vůli příbuzných. Dodává nicméně, že podle mínění odborníků Vincent Lambert není na konci života, jakkoli setrvává ve stavu závislosti, a vyjadřuje údiv nad tím, proč nebyl převezen na jednotku specializovanou pro doprovázení pacientů v tomto stavu. „K situaci a velikosti člověka patří, že jednoho dne musí zemřít. Je dobré připomenout si to ve chvíli, kdy někteří prosazují právo zemřít ve chvíli a způsobem, které si zvolí, a na druhé straně proroci transhumanismu ohlašují konec smrti.“ „Je však věcí cti určité lidské společnosti, aby nenechávala zemřít jednoho ze svých členů hladem a žízní, nýbrž učinila všechno proto, aby se mu dostalo příslušné péče až do konce – pokračují remešští biskupové. Svolit k rezignaci na tuto péči, protože je drahá anebo protože se zdá zbytečné nechat tuto lidskou osobu žít, by znamenalo ničit to, o co naše civilizace usiluje. Velikost lidstva spočívá v uznání nezcizitelné a nedotknutelné důstojnosti jeho členů, zejména těch nejkřehčích.“

Biskupové připomínají, že ve Francii existují zařízení a komunity vysoce kompetentní k přijímání lidí ve vegetativním stavu nebo ve stavu minimálního vědomí. Zdůrazňují, že vzájemná důvěra mezi nemocničním personálem, lékaři a rodinami je nezbytnou bází k dobrému doprovázení. Mnozí zakoušejí, že toto doprovázení, jakkoli je složité, činí člověka lidštějším. Povinností společnosti je tomu napomáhat,“ píší biskupové francouzské Remeše.

Drama Vincenta Lamberta rozdělilo jeho rodinu i Francii. Na jedné straně stojí jeho žena Rachel, synovec a dva z jeho osmi bratří a sester, kteří se odvolávají na údajný výrok dotyčného, že by v takovém stavu žít nechtěl, a prosazují přerušení toho, co nazývají „urputnou terapií“. Oproti tomu rodiče, kteří jsou praktikující katolíci, a další dva bratři protestují proti ukončení lékařské pomoci a zdůrazňují, že Vincent není ve zcela vegetativním stavu, nýbrž ve stavu „minimálního vědomí“. Pro lékaře však právě tento fakt znamená, že by mohl trpět a zároveň být neschopen své utrpení vyjádřit. Soudní bitva obou stran měla již celou řadu dějství. Zmíněný list adresovaný rodině odráží rozhodnutí Státní rady z 24. dubna, která schválila usnesení lékařů o přerušení dalších terapií. Rodiče se odvolali mimo jiné k Mezinárodnímu výboru pro práva postižených lidí při OSN, který si vyžádal čas k prostudování případu. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnèz Buzyn vyjádřila ochotu s tímto výborem spolupracovat. Rozhodnutí tohoto orgánu nicméně není závazné. Rodiče Vincenta Lamberta v těchto dnech mobilizují všechny síly, aby rozhodnutí zvrátili. „Budeme dále bojovat a obrátíme se na všechny kompetentní instance,“ oznámili jejich právníci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.