Papež: Otčenáš je symfonie, která se v každém z nás dožaduje dokončení

15.5.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes po ránu sešlo navzdory dešti asi 10 tisíc lidí na generální audienci Petrova nástupce. Zahájilo ji čtení z prvního listu sv. Petra (1 Petr 5,6-9a). První z apoštolů v něm vybízí věřící, aby se »pokorně sklonili pod mocnou ruku Boží«, »byli střízliví a bdělí« a stavěli se proti ďáblu, »silní vírou«. Svatý otec pak navázal patnáctým pokračováním cyklu katechezí o Otčenáši a svoji promluvu zakončil slovy:

Drazí bratři a sestry, Otčenáš se tak podobá symfonii, která se v každém z nás dožaduje dokončení. Křesťan ví, jak ujařmuje moc zla, a zároveň zakouší, že Ježíš, který nikdy nepodlehl jejímu lichocení, je na naší straně a přichází nám na pomoc. Takto nám Ježíšova modlitba zanechává ten nejcennější odkaz, totiž přítomnost Božího Syna, který nás bojem za obrácení osvobodil od zla. V hodině posledního zápasu vybízí Petra, aby zastrčil meč do pouzdra, slibuje litujícímu lotrovi ráj a všem lidem okolo, neuvědomující si tragédii, jež probíhá,  podává upokojující slova: »Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí« (Lk 23,34). Z Ježíšova odpuštění na kříži proudí pokoj, pravý pokoj, který přichází z kříže, je darem Zmrtvýchvstalého, darem, kterým nám dává Ježíš.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na závěr generální audience římský biskup připomněl:

Tento měsíc - květen – je zasvěcen Madoně. Napodobujte ji, buďte odvážní a otevírejte srdce Bohu a bratřím, abyste byli nástroji Božího milosrdenství a Boží laskavosti.

a po společné recitaci modlitby Páně všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.