Řeholnice surově zavražděna ve Středoafrické republice

22.5.2019 

Bangui. Drobná, zdvořilá a naprosto pokojná. Těmito slovy popisuje dnešní L´Osservatore Romano sestru Ines Nieves Sancho, sedmasedmdesátiletou řeholnici z kongregace Dcer Ježíšových. Její mrtvé a zohavené tělo bylo nalezeno v pondělí ráno ve vesnici Nola (diecéze Berberati) ve Středoafrické republice. Leželo v šicí dílně, kde tato španělská misionářka učila místní dívky šít, aby se prací vymanily ze své sociální situace. Navzdory pokročilému věku řeholnice pokračovala ve svém poslání ve venkovských chatrčích, kde analfabetismus zůstává hlavním důvodem nezaměstnanosti, kriminality, sociálního napětí a ochotě ke vstupu do různých ozbrojených skupin. Více než milion obyvatel Středoafrické republiky nedochází do školy, z toho více než 700 tisíc tvoří mládež ve věku 15 až 25 let. Čtvrtina obyvatelstva v pracovním věku nemá žádné vzdělání a tento podíl narůstá ve venkovských oblastech, připomněl nedávno arcibiskup Bangui, kard. Dieudonné Nzapalainga.

Církev se snaží formovat budoucí občany Středoafrické republiky, častokrát však naráží na předsudky a nedůvěry, jak symbolicky dokládá místo, kde byla sestra Ines popravena, aniž by se k násilnému činu někdo přihlásil. Jinou hypotetickou příčinou misionářčiny smrti může být obchod s orgány, který kvete v sousedním Kamerunu. Odběr orgánů se v místní kultuře považuje za příznivé znamení k nabytí majetku, a to zejména pro hledače diamantů. Dokonce se stává, že rodiče zabijí některé ze svých dětí či se dopustí jiného nepřirozeného skutku, aby si zajistili přízeň osudu a kýžené bohatství. Pohřební obřady sestry Ines Nieves Sancho se konaly dnes ráno, uzavírá deník Svatého stolce a podotýká, že poslanec za obec Nola, Jean Marc Ndoukou, obvinil místní úřady z nezájmu o řádné vyšetření vraždy. Španělskou misionářku při dnešní generální audienci připomenul také papež František:

„Chtěl bych dnes s vámi vzpomenout na sestru Ines Nieves Sancho, sedmasedmdesátiletou vychovatelku chudých dívek, která je desítky let učila šít a byla surově zavražděna ve Středoafrické republice právě v šicí dílně. Je to další z mnoha žen, které ve službě chudým vydávají život za Ježíše.“

Řekl Svatý otec v pozdravu francouzským poutníkům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.