Papež s filipínskými biskupy proti odstřelování narkomanů

22.5.2019 

Vatikán/ Filipíny. „Hrozí nám smrtí, protože bráníme lidský život a důstojnost člověka,“ říká filipínský biskup Pablo Vigilio David. Patří do první skupiny biskupů tohoto ostrovního státu s katolickou většinou (83% obyvatel), která byla v rámci návštěvy ad Limina již přijata papežem Františkem.  Jedním z hlavních témat rozmluvy byl postoj filipínského episkopátu ke kontroverzní politice prezidenta Duterteho.

Situaci představil biskup David, protože právě na území jeho diecéze došlo k největšímu počtu brutálních zásahů komad odstřelujících narkomany a obchodníky s narkotiky. Jako místní ordinář proti těmto aktům vystupuje a zločiny dokumentuje. Proto se také sám ocitl na mušce filipínských eskader smrti. Biskup David dodává, že situace je velmi těžká. Prezidentova protidrogová kampaň se totiž těší velké podpoře ve společnosti. Já – jako pastýř – na to nemohu přistoupit. Naštěstí mi v tom papež rozumí a plně mne podporuje, říká biskup David.

„Vyprávěl jsem mu o tom všem a poprosil jsem ho o modlitbu. Řekl jsem mu: „Potřebujeme tvoji modlitbu, protože nám hrozí smrtí za to, že bráníme lidský život a důstojnost člověka. Já sám jsem také dostal výhružky. Ve svědomí ale vím, že právě takto mám postupovat jako pastýř.“ Papež mne poslouchal velmi pozorně a dokonce mne přerušoval se slovy: „Ano, vím o tom, sleduji informace z vaší země“. Papež nás ujistil o své modlitbě. Prosil nás, abychom i nadále takto postupovali. „Je důležité – řekl  - aby církev sehrávala v této situaci profetickou roli, zejména v obraně života a důstojnosti člověka“. Velmi mne to dojalo, měl jsem v očích slzy, když to papež říkal, a potom, když mne objal a modlil se za mne, aby Bůh – jak řekl – zachoval vždy ve mně srdce pastýře.“  Řekl Vatikánskému rozhlasu filipínský biskup Pablo Virgilio David.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.