Papež: Ježíš před rozlíceným davem mlčel

29.5.2019 

 

Vatikán. Člověk, dbalý Ježíše, ví, že na zarputilé útoky se nejlépe odpovídá mlčením, říká papež František v rozhovoru s vatikanistkou Valentinou Alazrakiovou, který v úterý odvysílal mexický televizní kanál Televisa. Papež v dlouhém interview neuhýbá před nepohodlnými osobními otázkami (jakou je např. obviňování z hereze) a vyjadřuje se k ožehavým církevním i společenským tématům (od pedofilie v církvi přes násilí na ženách po roli médií a nakládání s migranty).

Vrací se k případu bývalého kardinála McCarrica, který byl zbaven duchovenského stavu v důsledku těžkých sexuálních zločinů, a vysvětluje, proč se tehdy nebránil obviněním někdejšího vatikánského diplomata Viganó: „Reagovat na zatvrzelost ničemu neposlouží, lepší je mlčet.“ V souvislosti s chilskými kauzami pohlavního zneužívání v církvi nicméně František neskrývá, že „informace, které se k němu dostaly, neodpovídaly realitě“, a přiznává svou chybu. Televizní rozhovor se ovšem netýká pouze domnělých či skutečných případů pedofilie a korupce v církvi a kardinálů Pella, Barbarina či Maradiagy.

Jeho úvodní část se věnuje situaci v Mexiku, které papež navštívil před třemi lety a sloužil tu mši na jednom z oplocených hraničních přechodů. Římský biskup varuje před pokračováním ve stavbě obranných zdí, protože „jednu takovou zeď jsme už poznali, a sice v Berlíně“. V souvislosti s násilím, které nepolevuje na mexickém území, radí tamním politikům, aby se „pro dobro země dohodli na kompromisu“, ovšem nikoli s pašeráky drog.

Násilí totiž odnímá budoucnost nejmladším generacím, které papež vyzývá, aby pěstovaly vlastní kořeny. Neméně vážným jevem jsou v Mexiku vraždy žen, dokládá papežova tazatelka na několika předmětech, které kdysi patřily obětem. „V této kultuře smrti“, podotýká papež, „má žena dosud druhořadou pozici, odkud chybí jen krůček k jejímu zotročení“. Podle Františka naopak „svět bez žen nemůže fungovat, a nikoli jen proto, že rodí děti. Žena činí domov domovem a jejím vlastnictím je výraz, který dnes mizí ze slovníků, protože všem nahání strach: něha“.

Jak bylo řečeno, mexická novinářka na papeže útočí s celou řadou kritik a obvinění. Nařčení z hereze papež řeší s humorem a „otcovskou laskavostí. Modlím se za tyto lidi, protože se mýlí a podléhají manipulaci“. Výtku, že se více věnuje migrantům a lidem mimo církev než vlastním ovečkám, které naopak často kárá, František vnímá jako kompliment: „Ježíš dělal totéž a ustavičně jej vinili, že se zdržuje s hříšníky...Není to otázka obliby, nýbrž preferencí. Pokud jsem si jist, že o ty „domácí“ je dobře postaráno, vydávám se hledat jiné...“

Papež hovoří rovněž o svém vztahu ke sdělovacím prostředkům, který – navzdory mnoha výčitkám – dosud považuje za dobrý a nešetří sebekritikou: „Některé mé omyly, díky Bohu neznáte, jinak byste mne napadali ještě více“, říká na adresu novinářů a dodává: „Zpovídám se každé dva týdny, protože také chybuji...“ Dlouhý rozhovor poskytuje prostor rovněž k úvahám o vztazích s islámem (který, podle papeže, „nelze ignorovat, protože nově vstoupil do Evropy) a postupném vatikánském sbližování s Čínou. „To je můj sen, mám Číňany moc rád“, svěřuje se papež a vítá nedávnou dohodu o jmenování biskupů. Na případnou návštěvu Petrova nástupce v Čínské lidové republice si ovšem ještě počkáme.

PŘEKLAD papežova rozhovoru pro mexickou televizi ZDE a video ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.