DNA přesvědčila o Bohu ateistického filosofa

17.12.2004 

Ateistický filosof, Anthony Flew, ohlásil rezignaci: Bůh existuje. Ve svých 81 letech se známý anglický myslitel vzdává ateismu a připouští existenci ?Architekta světa?.

Myslitel musí následovat myšlení, ať už vede kamkoli, a když vede k Bohu, i věda se musí vzdát, prohlásil tento proslavený šiřitel ateismu na konferenci v New Yorku.

Flew zdůraznil, že poslední biologické výzkumy ?ukazují, skrze nesmírnou složitost stvoření a modů utvářejících život, přítomnost vyšší inteligence.? Svou pozici označil za přinejmenším ?deistickou?.

Spíš než nekonečně velké, je pro Flewa přesvědčivé nekonečně malé, totiž struktura DNA. Rozhodující roli v jeho životním obratu sehrál text ?Divy světa? od Roye Verghelina, demonstrující, jak vědecký výzkum naráží na ?dílo vyšší bytosti, schopné stvořit život?.

V závěru se Anthony Flew trochu omluvně obrátil ke svým žákům, kteří snad budou z jeho změny postoje ?šokováni?. Ale zdůrazňuje ?Vždycky jsem následoval Sokratovo motto: následuj evidenci, kamkoli tě bude chtít zavést.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.