Papež: Otčenáš je společný poklad všech pokřtěných

5.6.2019 

Vatikán. Na svatopetrském náměstí se sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci. Zahájilo ji čtení z listu Židům (12,1-2), které vybízí, abychom měli upřeny oči na Ježíše, od něhož naše víra pochází a který ji vede k dokonalosti. Papež František ve svojí katechezi bilancoval v neděli zakončenou apoštolskou cestu do Rumunska a mimo jiné řekl:

Spolu s patriarchou a svatým synodem rumunské pravoslavné církve jsme měli velmi srdečné setkání, na kterém jsem zdůraznil vůli katolické církve putovat společně ve smířené paměti k plnější jednotě, kterou právě rumunský lid prorocky provolával během návštěvy sv. Jana Pavla II. Tato důležitá ekumenická cesta vyvrcholila slavnostní modlitbou Otčenáš v nové, impozantní pravoslavné katedrále v Bukurešti. Tento moment měl velice silnou symbolickou hodnotu, protože Otčenáš je povýtce křesťanská modlitba a společný poklad všech pokřtěných. Nikdo nemůže říkat „Otec můj“ a „Otec váš“. Nikoli, Otčenáš je společný poklad všech pokřtěných. Ukázali jsme, že jednota neodnímá legitimní odlišnosti. Kéž nám Duch svatý stále více umožňuje žít jako Boží děti a jako bratři mezi sebou.

Jako katolická komunita jsme slavili tři eucharistické liturgie. První v bukurešťské katedrále 31. května, na svátek Navštívení Panny Marie, která je ikonou církve, putující ve víře a lásce. Druhou ve svatyni Șumuleu Ciuc, mety mnoha poutníků, kde svatá Matka Boží shromažďuje věřící lid různých jazyků, kultur a tradic. A třetí bohoslužbou byla liturgie v Blaj, středisku řecko-katolické církve v Rumunsku, spojená s beatifikací sedmi řecko-katolických biskupů-mučedníků, svědků svobody a milosrdenství, vlastních evangeliu. Jeden z těchto nových blahoslavených, mons. Iuliu Hossu, ve vězení napsal: „Bůh nás poslal do těchto temnot utrpení rozdávat odpuštění a modlit se za obrácení všech.“ Tato slova jsou vzhledem k hroznému mučení, jemuž byli podrobeni, svědectvím milosrdenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální generální audience se papež František obrátil k přítomným s jednou připomínkou a výzvou:

Příští sobotu, 8. června, bude páté výročí setkání prezidentů Izraele a Palestiny se mnou a s patriarchou Bartolomějem. Ve 13 hodin jsme zváni věnovat „jednu minutu ztišení za mír“ – věřící modlitbou a ti, do nevěří, reflexí – všichni společně za bratrštější svět. Děkuji Mezinárodní katolické akci za tuto iniciativu.“

Po společné modlitbě Otčenáš Petrův nástupce všem požehnal.

 

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.