Papež vysílá svého delegáta do Lurd

6.6.2019 

Vatikán. Papež František pověřil pomocného biskupa francouzské diecéze Lille, mons. Antoina Hérouarda, péčí o poutníky v Lurdech. O jmenování zvláštního papežského delegáta dnes na tomto poutním místě informoval předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, arcibiskup Rino Fisichella.

Rozhodnutí Svatého otce je v souladu s obdobným předloňským jmenováním v případě chorvatského Medžugorje (2017). Papeži Františkovi totiž záleží na poutnících i na tom, aby se střediska mariánské úcty „stále více stávala místy modlitby a křesťanského svědectví a vyhovovala nárokům ze strany Božího lidu“, jak čteme ve jmenovacím listě adresovaném francouzskému biskupovi. Mons. Hérouard se stává delegátem „ad nutum Sanctae Sedis“, tedy k dispozici Svatému stolci.

Obsah papežského listu byl v Lurdech zveřejněn dnes v pravé poledne za přítomnosti místních kaplanů a správců mariánské svatyně. Vyplývá z něj, že arcibiskup Fisichella, jehož úřad papež před dvěma lety zmocnil k dohledu nad pastorací na poutních místech, v několika minulých měsících působil jako papežský vyslanec v Lurdech. „V důsledku přezkoumání, které Fisichella provedl“, píše papež, „bych rád pochopil, jaké další formy pastorace by svatyně v Lurdech mohla zavést, kromě již mnoha existujících“.

Mandát biskupa Hérouarda, který nebyl uvolněn ze svého úřadu v Lille, se omezuje pouze na poutní místo, a nezasahuje do pravomocí diecézního biskupa (jímž je v Tarbes-Lourdes mons. Nicolas Jean René Brouwet). Na rozdíl od jmenování medžugorského delegáta, mons. Hosera, které bylo stanoveno na dobu neurčitou, se v lurdském případě jedná o časově omezené pověření. Papežský delegát se má v Lurdech věnovat především duchovní a pastorační péči o poutníky, která, jak papež v listě zdůrazňuje, někdy pozbývá prvenství, protože se podléhá pokušení administrativního a finančního řízení mariánských svatyní.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.