Papež: Bojovat proti ostudnému týrání žen

7.6.2019 

Vatikán. U příležitosti Dne pro život ve Velké Británii, zaměřeného letos na problém domácího násilí, Svatý otec vybízí k boji proti veškerým formám zneužívání.

Ostudné týrání, jemuž jsou ženy někdy vystaveny, nás vybízí k zintenzívnění úsilí na podporu nejzranitelnějších z našich bratří a sester a ke stále větší angažovanosti v boji proti veškerým formám zneužívání – čteme v poselství papeže Františka podepsaném kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem u příležitosti Dne pro život, který se na Britských ostrovech slaví 16. června. Svatý otec klade důraz také na „odpovědnost sdílet radostnou zvěst, že každý lidský život je překrásný a posvátný, že je vznešeným povoláním“ a vyjadřuje „podporu všem, kdo se zasazují o kulturu života.“

Biskupská konference Anglie a Wallesu ve zvláštním prohlášení upozorňuje, že s domácím násilím se setkla každá čtvrtá žena a každý šestý muž. Podle statistik jsou v Británii každý týden zavražděny dvě ženy svým aktuálním nebo bývalým partnerem. Cílem kampaně provázející Den pro život je povzbudit církve, aby se zabývaly tímto závažným morálním a sociálním problémem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.