Vatikánský státní sekretář navštívil Kosovo

11.6.2019 

Vatikán/Priština. Státní sekretář Svatého stolce, kard. Pietro Parolin, zakončil třídenní návštěvu Kosova (8.-10.6.). Vydal se především za tamními katolíky, kteří tvoří nepatrnou tříprocentní menšinu v rámci dvoumilionového obyvatelstva, ale setkal se rovněž s představiteli většinového islámu a srbským pravoslavným biskupem Teodosiem.

Návštěvu popisuje emertiní generální vikář jediné katolické diecéze latinského obřadu Prizren-Priština, mons. Lush Gjergji:

„Návštěva kardinála státního sekretáře Pietra Parolina v diecézi Prizren-Priština pro nás byla momentem mimořádné milosti, a to právě o slavnosti Letnic. Byl to dar od Boha, ale také papeže Františka a celé všeobecné církve, která projevuje solidaritu s naším malým stádcem, snaží se nás posílit ve víře a společenské angažovanosti. Výjimečnou chvíli prožilo dvaačtyřicet mladých lidí, kterým kardinál Parolin udělil biřmování. V homilii připomenul první mučedníky z někdejší Dardanie, sv. Flora a Laura, ale také kosovskou současnost, kde se naše malé katolické společenství snaží zaujímat postoj ekumenického a mezináboženského dialogu“.

Nedělní liturgii se slavnosti Seslání Ducha svatého sloužil vatikánský kardinál v nové prištinské katedrále, zasvěcené Matce Tereze z Kalkaty, jejíž rodiče pocházeli z Kosova. O den později navštívil Prizren, kde opětovně posvětil kostel Panny Marie Pomocnice, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

„Kardinál mluvil o různých státech, za kterých se kostel stavěl, a připomněl, že počátky naší diecéze sahají do daleké minulosti – byla založena kolem pátého století po Kristu. Vysvětlil, že přijel poznat náš národ, projevit svou i papežovu pastorační péči a především vyslechnout místní lidi, aby mohl informovat Svatého otce. Tlumočil nám duchovní blízkost Petrova nástupce a jeho apoštolské požehnání celému Kosovu. Papeže Františka zde pozorně sledují nejenom křesťané, ale všichni lidé. Obdivují jeho duchovní odvahu, volbu chudoby a jednoduchosti a přednostní zájem o periferní země.“

Na bohoslužbě ve městě Prizren byl přítomen biskup srbské pravoslavné církve Teodosie a následné recepce se zúčastnil také imám Trnava, představitel muslimské komunity.

„Díky Bohu a díky usilovné práci našeho biskupa, pravoslavného biskupa diecéze Raška-Prizren a imáma Trnavy máme dobré a časté, ne-li pravidelné vztahy. Kardinál Parolin to velmi ocenil. V pondělí ráno sekretář Svatého stolce mluvil se státními představiteli, předal jim pozdravy Svatého otce a zajímal se o stav věcí po dvaceti letech od balkánské války. Ujistil, že papež František a Svatý stolec se zvláštním zájmem sledují vývoj v oblasti a chtějí přispět ke smíření v životě občanů, k demokratizaci a dosažení míru nejenom v Kosovu a na Balkánu, ale také za jejich hranicemi.“

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.