Biskupové Hongkongu podporují práva prostestujících a odsuzují násilí

14.6.2019 

Vatikán/ Hongkong. Žádáme čínské vládní představitele a manifestanty, aby zasedli k jednacímu slovu, vyjádřili své názory a dali vládě možnost vysvětlit důvody k zavedení nových norem -  říká administrátor hongkongské diecéze kardinál John Tong Hon, který přijel v těchto dnech do Říma s mezináboženskou delegací. Postuláty mladých lidí, kteří v Honkongu protestují, jsou oprávněné a vyjadřují obavy o společnost, komentuje masové protesty pomocný biskup města Joseph Ha Chi-shing. Demonstrace považuje za jediný možný způsob jak apelovat na vládu, která nechce slyšet hlas obyvatel.

Mladí lidé, protestující proti novele extradičního zákona, se chovají rozumě, pokojně a umírněně. Možná jsou trochu naivní, když věří, že manifestace může něco změnit, říká hongkongský pomocný biskup. Přiznává, že mezi manifestanty byl, hovořil s nimi a plakal, když slyšel jejich svědectví. „V Honkongu jsem se narodil a vyrostl. Jediné, o co nám jde, je svoboda, záruky pro náš život, pro svobodu, na kterou všichni mají právo, abychom nežili ve strachu. Chceme snad příliš? Nezasloužíme si to? Ne! Tak to být nemůže!“ – řekl biskup Joseph Ha Chi-shing při mši po další vlně protestních akcí.

Aktuální situace byla také hlavním tématem rozmluv hongkongské  mezináboženské delegace ve Vatikánu, uvedl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál John Tong Hon:

„Respektujeme svobodu jednotlivce. Pokud tedy lidé vycházejí do ulic, aby vyjádřili svůj nároz, je třeba je respektovat. Není dobré, když se sahá k násilí. To musíme odsoudit. Jsme proti užívání násilí, rovněž proti policii, jejímž úkolem je dohlížet na zachování pořádku. Obě strany vybízíme k dialogu, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor, a vláda mohla vysvětlit svůj postup. Je třeba usilovat o dohodu cestou dialogu. Jedině takovým způsobem pomůžeme zachovat stabilitu v Hongkongu, aby se lidé mohli těšit míru.“

Emeritní biskup Hongkongu kardinál Joseph Zen Ze-kiun varuje, že mladí lidé propadají zoufalství. Ostře vnímají ohrožení své svobody a jsou připraveni obětovat život. „Ať si do nás střílejí, všechno je jedno, lepší skončit s životem,“ citoval kardinál Zen slova manifestantů. Sám je vyzval, aby neobětovali své životy příliš snadno.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.