Papež: Pouze ten, kdo má srdce smířené, může být tvůrcem pokoje

17.6.2019 

Vatikán. Papež dnes přijal účastníky generální kapituly Řádu menších bratří konventuálních, nazývaných u nás minorité (Ordo fratrum minorum conventualium – zkr. O.F.M.Conv.).

Jde o jednu ze tří větví řehole založené sv. Františkem z Assisi. Co do počtu následují minorité po františkánech (O.F.M.) a kapucínech (O.F.M.Cap.), mají 4 200 členů, z nichž 2 třetiny jsou kněží.  Minorité působí po celém světě včetně České republiky. V Klementinském sále Apoštolského paláce oslovil Petrův nástupce přibližně 150 členů generální kapituly, která na svém zasedání zvolila nového generálního ministra. Stal se jím Carlos Alberto Trovarelli O.F.M.Conv. z Argentiny.

Papež František ve své promluvě zmínil slova jejich zakladatele: »Hlásejte evangelium a bude-li to nezbytné, tak také slovy.«

Evangelium je pro vás drazí bratři »pravidlem a životem« (sv. František, Regola bollata, I,1) a vaším posláním není nic jiného než být živoucím evangeliem, »živoucí exegezí Slova«, jak řekl Benedikt XVI. (Verbum Domini, 83). Evangelium musí být vaše vademecum. Naslouchejte mu ustavičně a pozorně a podle příkladu Marie, »Panny učiněné církví« (sv. František, Pozdravení bl. Panně Marii, 1), rozjímejte o něm tak, abyste jej vstřebali a připodobnili svůj život tomu Kristovu.

Svatý otec pak věnoval pozornost třem řádovým charakteristikám, jimiž jsou fraternita, minorita a pokoj.

Živte svoje bratrství duchem svatého rozjímání a modlitby, »jemuž mají sloužit všechny jiné, časné záležitosti« (Regola bollata, V,2). Takto se váš bratrský život v komunitě stane formou proroctví v církvi a ve světě a školou společenství, které se podle Františkova příkladu uskutečňuje vždycky ve vztazích lásky a poslušnosti k pastýřům.

Minorita je druhou z charakteristik – řekl dále papež. František vás žádá, abyste byli menší, podle Ježíšova příkladu, protože Ježíš nepřišel proto, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil.

Hlásejte pokoj. Charakterizuje vás františkánský pozdrav: Pokoj a dobro! hebrejsky Šalom we tob, což můžeme dobře tlumočit jako smíření: smíření se sebou, s Bohem, s druhými a se stvořením, což znamená žít v harmonii, kterou pokoj přináší. [...] Není však pokoj bez smíření, bez odpouštění, bez milosrdenství. Jedině ten, kdo má smířené srdce, může být „ministrem“ milosrdenství, tvůrcem pokoje.“

K tomu všemu je nezbytně zapotřebí vhodné řádové formace. Jedině tak lze čelit hemoragii, která postihuje kněžský a zasvěcený život, řekl v závěru Svatý otec a dodal:

Modlím se za vás a potěšilo mne, když generální ministr říkal, že se budete modlit za mne. Děkuji.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.