Papež přijal vedení federace Fe y Alegría

19.6.2019 

Vatikán. Budoucnost je v rukou mladých lidí, kterým nechybí mladický elán a schopnosti inkluze, říká papež František v krátkém videoposelství, které nahrál při pondělní audienci pro zástupce Fe y Alegría. Tato federace, sídlící v Bogotě, sdružuje různé lokální organizace v latinskoamerických zemích, které poskytují vzdělání nejchudším vrstvám obyvatelstva. Založil ji roku 1955 chilský jezuitský kněz José Maria Vélaz, který ve shodě s jezuitskou tradicí věřil, že vzdělání může změnit společnost.

Dnes se ve školách Fe y Alegría učí více než půldruhého milionu lidí v Africe, Evropě, Jižní a Střední Americe, a to celkově ve 22 zemích. Její instituce zaměstnávají desítky tisíc lidí a neomezují se pouze na školství, nýbrž vyvíjejí také publikační a rozhlasovou činnost. Papež vedoucím tohoto rozsáhlého díla připomenul, že prvořadou odpovědnost nenesou pouze oni, nýbrž všichni mladí lidé, kterým je určeno.

„Dnešní kultura spíše vyřazuje. Vytěsňuje vše, co by způsobilo nějaký nepořádek, jen aby se zachoval určitý řád. Vyřazují se mnohé děti, a proto se nemyslí na jejich vzdělání. Odepisují se staří lidé, protože obtěžují a nic netvoří, vyřazují se nemocní a vše, co neslouží hospodářskému, finančnímu a technologickému pokroku. Fe y Alegría přichází s protikladným návrhem, a sice bezvýhradnou inkluzí. Začleňuje všechny, i neužitečné? Ano, i neužitečné, všechny. Kdo z nás je totiž neužitečný? Ať se přihlásí? Je tu nějaký dobrovolník? Ve Fe y Alegría není nikdo neužitečný, všichni se začleňují a vše se zahrnuje. Je to jakási mystika inkluze, aby všeho bylo víc.“

Říká Petrův nástupce ve videoposelství pro vzdělávací a výchovnou síť Fe y Alegría.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.