Australský episkopát: Musíme pochopit svoji nepatrnost a velikost Božího plánu

25.6.2019 

Vatikán. Papež přijal včera (24.6.) v rámci kanonické návštěvy ad limina Australskou biskupskou konferenci. Setkání se konalo jako obvykle v soukromí a trvalo přes dvě hodiny. V čele čtyřicetičlenného episkopátu je arcibiskup Brisbane, mons. Mark Coleridge. Jeho členy jsou také dva kardinálové, kteří dříve působili ve Vatikánu, ale kanonické návštěvy se neúčastní: 95ti letý kardinál Edward Cassidy a 78ti letý kardinál George Pell. Ten od letošního února čeká ve vězení na výsledek svého odvolání proti rozsudku za sexuální zneužití nezletilých.

„Papež František přesně chápe situaci církve v Austrálii,“ sdělil po včerejším setkání na sociální síti arcibiskup Sydney, mons. Anthony Fisher, OP. „Slavení eucharistie u hrobu svatého Petra a následující pastorační rozmluva s Jeho nástupcem tvořily jeden milostiplný začátek našeho týdenního pobytu v Římě,“ popsal své dojmy předseda Australské biskupské konference. „Nenucenost a bratrská vřelost byly patrné ve způsobech, jakými se k nám papež František obracel, jakož i v pozornosti projevované našim otázkám,“ dodal arcibiskup Coleridge.

Nejnověji jmenovaný biskup, Charles Gauci, z diecéze Darwin řekl, že byl setkáním s papežem hluboce osloven. „Zapůsobila na mne jeho lidskost, soucit, kolegiálnost, jeho cítění s lidem Božím a opravdové nasazení pro evangelium,“ řekl australský biskup jmenovaný loni v září. Arcibiskup z Melbourne, mons. Peter Comensoli sdělil na sociální síti, že „konverzace se Svatým otcem byla mimořádná a bratrská, intenzivně duchovní, poctivá, svobodná a otevřená“.

V homilii během eucharistie slavené v kryptách vatikánské baziliky prohlásil předseda episkopátu, že „ačkoli představitelé církve v Austrálii musí čelit ponižující krizi sexuálních deliktů, je pevně přesvědčen, že Bůh nadále působí. Jakožto biskupové musíme znovu pochopit svoji vlastní nepatrnost a velikost plánu, k jehož uskutečňování nás navzdory našim selháním povolal Bůh,“ řekl arcibiskup Mark Coleridge, jak referuje australský Katolický týdeník.

Diplomatické vztahy mezi Svatý stolcem a Austrálií byly navázány v roce 1914, a nunciatura existuje od roku 1973. Ke katolické církvi se hlásí 27% z celkového počtu 25 milionů obyvatel Austrálie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.