Námořním kaplanům udělil papež zvláštní zpovědní kompetence

27.6.2019 

Vatikán. Dopoledne přijal papež na audienci námořní kaplany a dobrovolníky sdružené v mezinárodní asociaci Stella Maris. Tato síť duchovenské služby působí ve 300 přístavech celého světa, kde slouží námořníkům a rybářům, a příští rok oslaví 100. výročí svojí existence. V Římě jsou v těchto dnech na pravidelném setkání.

Papež ve svojí promluvě zmínil, že více než 90% zboží světového obchodu přepravují lodě, na kterých je tudíž naše společnost silně závislá.

Bez námořníků by se globální ekonomika zastavila a bez rybářů by mnohé části světa trpěly hladem. Chtěl bych vyjádřit svoji úctu a povzbuzení námořníkům a rybářům, se kterými se setkáváte a z nichž mnozí pracují dlouhá období v roce vzdáleni tisíce kilometrů od své vlasti a od svých rodin.“

Život námořníka či rybáře je poznamenán samotou a někdy také nespravedlnostmi, mezi kterými papež poukázal na osidla obchodů s lidmi, vydírání nucenou prací a nízké mzdy. Kromě přírodních těžkostí (bouře, uragány) musejí námořníci čelit také zločincům, pirátům či teroristům, a někdy i nevlídnému přijetí v přístavech, kam jsou nuceni se uchýlit.

Jako kaplani a dobrovolníci Stella Maris je vám svěřeno poslání přinášet Pánovu dobrou zvěst do složitého a mnohotvárného námořního světa. Vaše každodenní návštěvy na palubách lodí vám umožňují setkávat se s lidmi v konkrétnosti jejich životní reality, která je někdy klidná, jindy nikoli, popř. je skličující. Soucitně a diskrétně jim pak nabízíte možnost, aby otevřeli svá srdce, což je drahocenné zejména pro lidi, kteří k tomu mají málo příležitostí.

Papež František námořní kaplany v jejich nesnadném a ceněném působení povzbudil zejména k tomu, aby prokazovali milosrdenství, a sdělil jim svoje rozhodnutí, že je jakožto zpovědníky vybavuje stejnými kompetencemi jako mají misionáři milosrdenství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.