Program cesty papeže do Mozambiku, na Madagaskar a Mauricius

1.7.2019 

Vatikán. Tuto sobotu (29.6.) byl zveřejněn oficiální program desetidenní zářijové apoštolské cesty Petrova nástupce do Mozambiku, na Madagaskar a Mauricius. Papež František se vydá na cestu ve středu 4. září v 8h. Po desetihodinovém letu přistane v hlavním městě Mozambiku. Následující den 5. září dopoledne se v Maputu setká se státními představiteli, osloví občanskou společnost a diplomatický sbor; odpoledne se setká s biskupy a duchovenstvem v místní katedrále, kde pronese promluvu.

V pátek 6. září dopoledne navštíví papež nemocnici a potom na místním stadionu bude sloužit mši sv. Hned poté se vydá na Madagaskar, v jehož hlavním městě Antananarive přistane papežský speciál po čtyřhodinovém letu.

Teprve druhý den, v sobotu 7. září se papež setká s představiteli tohoto ostrovního státu, a pronese promluvu k občanské společnosti a diplomatickému sboru. Potom papež zamíří do tamějšího kláštera bosých karmelitek, s nimiž se pomodlí breviář a kde pronese homilii. Téhož dne odpoledne se setká s Biskupskou konferencí Madagaskaru, kde pronese promluvu; navštíví hrob malgašské kněžny bl. Victorie Rasoamanarivo (1848-1894) a večer se setká s mládeží.

V neděli 8. září dopoledne bude na otevřeném prostranství sloužit mši svatou. Odpoledne navštíví čtvrť Akamasoa, setká se s pracujími a nakonec s duchovenstvem, kde pronese promluvu.

V pondělí 9. září brzy ráno se papež František vydá na ostrov Mauricius. Po téměř tříhodinovém letu přistane v hlavním městě Port Louis, kde bude nejprve sloužit mši svatou na prostranství před sochou Královny míru. Pobědvá na biskupství a odpoledne navštíví představitele tohoto ostrovního státu a pronese promluvu k občanské společnosti a diplomatickému sboru. Téhož dne večer se vrátí do hlavního města Madagaskaru Antananarive, kde přenocuje a odkud se druhého dne, tedy v úterý 10. září ráno vydá na zpáteční cestu do Říma, kde bude očekáván v 19h.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.