František: Sociální spravedlnost je hluboce provázána s ekologií

6.7.2019 

Vatikán. Papež František adresoval zvláštní poselství na II. fórum komunit Laudato si´. Hnutí inspirované ekologickou encyklikou papeže Františka se setkalo v Itálii s velkou odezvou a komunity následující jeho vizi integrální ekologie vznikly ve dvacítce italských měst od Trevisa po Sicílii. V těchto dnech se sešly ve městě Amatrice, stiženém 24. srpna 2016 ničivým zemětřesením, při kterém jen na území města zahynulo přes 230 lidí, jak připomněl také František v úvodu svého pozdravu, spolu s konstatováním, že se obnova města stále odkládá.  Zatímco první fórum tohoto hnutí se zabývalo otázkou plastů a jejich dopadů na ekologii, letos se zamýšlí nad situací Amazonie, která bude na podzim také předmětem zvláštní vatikánské synody.

„Nový vztah k přírodě nenastane bez nové lidské bytosti. Není ekologie bez adekvátní antropologie,“ cituje papež 118. článek encykliky Laudato si´. František poukázal na to, že situace v Amazonii odkazuje k tomu, co se děje i v jiných částech naší planety, kde slepá a ničivá mentalita upřednostňuje zisk před spravedlností a ukazuje kořistnickou mentalitu, s níž člověk přistupuje k přírodě. „Prosím vás, nezapomínejte, že sociální spravedlnost a ekologie jsou navzájem hluboce provázány!“ – apeluje František. Člověk a tím méně církev nesmí mlčet v situaci, kdy jsou lidé zbavováni své země, ochuzováni o svou kulturu, když se stávají cizinci ve své zemi a narušuje se tisíciletá rovnováha, která člověka spojovala s jeho zemí.

Účastníkům fóra doporučuje papež trojí postoj vůči stvoření: postoje chvály, eucharistie a askeze. „Tváří v tvář tak nesmírné kráse, s novým údivem a s očima dítěte musíme umět docenit krásu, jež nás obklopuje a v níž je zahrnut také sám člověk. Chvála je plodem kontemplace a kontemplace a chvála vedou k úctě, která se stává poctou dílu stvoření a jeho Stvořitele,“ píše papež. Eucharistický postoj ke světu a jeho obyvatelům podle Františka znamená umění postihnout dar, který každé živé stvoření v sobě nese. A do třetice vybízí papež k askezi, jako schopnosti vzdát se něčeho ve prospěch druhých.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.