Vatikánský reprezentant: Náboženská dimenze Notre Dame musí zůstat prioritou

9.7.2019 

Vatikán/ Baku. Stálý pozorovatel Svatého stolce při organizaci Unesco vystoupil s příspěvkem v rámci debat o rekonstrukci katedrály Notre Dame. Podle pařížského arcibiskupa dosáhla sbírka na její obnovu 38 milionů euro, což je pouhých 10% částky přislíbené donátory.

Mons. Francesco Follo vystoupil včera na fóru Výboru pro světové kulturní a přírodní dědictví, které probíhá v hlavním městě Ázerbajdžánu. „Svatý stolec si přeje, aby se katedrála Notre Dame v Paříži vrátila věřícím, nevěřícím i příštím generacím, podle principů, jimiž se řídí péče o kulturní dědictvím, včetně její základní náboženské dimenze, což je také neopominutelnou podmínkou jejího zhodnocení.“ Připomněl rovněž slova papeže Františka, který - bezprostředně po ničivém požáru 15. dubna letošního roku – zatelefonoval pařížskému arcibiskupovi Michelu Aupetitovi s přáním, aby se katedrála po rekonstrukci stala „znamením víry těch, kdo ji vybudovali, mateřským kostelem své diecéze, architektonickým a duchovním dědictvím Paříže, Francie a celého lidstva“.

V této souvislosti vatikánský delegát položil důraz na náboženskou dimenzi katedrály a zachování posvátného charakteru místa. Ohledy na požadavky kultu a s ním spojené praxe musejí zůstat prioritou, uvedl mons. Follo. Je zásadně důležité bdít nad zachování tohoto významu. Rekonstruované prvky musejí odpovídat cílům, pro které byla katedrála vybudovaná, aby byla zachována čitelnost její idenity, zdůraznil vatikánský pozorovatel na půdě Unesca. Připomeňme, že vystoupení vatikánského diplomata reaguje na zveřejnění návrhů moderních variant rekonstrukce pařížské katedrály, mezi nimiž se objevil například gigantický skleník na střeše.

Podle pařížského arcibiskupa Michela Aupetit se doposud na obnovu katedrály vybralo 38 milionů euro, což je částka téměř desetkrát nižší než přislíbených 850 milionů euro, které ohlašoval francouzský ministr kultury Frank Riester v polovině května. Arcibiskup Aupetit nicméně neztrácí naději a vysvětluje, že technické časy pro převedení velkých sum jsou dlouhé.

Pařížská katedrála Notre Dame patří k nejslavnějším gotickým stavbám na světě, od roku 1991 je zapsána na seznamu světového dědictví Unesco a po právní stránce je majetkem francouzského státu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.