Papež apeloval na vyřešení venezuelské krize

14.7.2019 

Vatikán. Podobenství o milosrdném Samaritánovi zanechalo nesmazatelnou stopu v dějinách církve a lidstva, řekl papež František v dnešní promluvě před modlitbou Anděl Páně. Ježíš odpovídá znalci zákona na otázku, jak získat věčný život, a jako odpověď mu nabízí podobenství osvětlující vztah mezi láskou k Bohu a láskou k bližnímu. Jeho hlavní postavou je Samaritán, příslušník pohrdaného národa, který na rozdíl od kněze a levity poslouží člověku v situaci krajní nouze. “Dali přednost lidskému předpisu spojeného s kultem před velkým Božím přikázáním, které žádá především milosrdenství,” podotýká papež František

Ježíš nám tedy předkládá za vzor Samaritána, který miluje bližního jako sám sebe a ukazuje tak, že miluje Boha celým srdcem a celou svou silou, čímž zároveň vyjadřuje skutečnou zbožnost a plnost lidství.

Poté, co Ježíš skončil s vyprávěním podobenství, obrací se znovu ke znalci zákona, který se jej tázal “Kdo je můj bližní?”, a praví: “Co myslíš, kdo z těch tří se zachoval jako bližní k tomu, který se octl mezi lupiči?“ (v. 36). Tímto způsobem převrací perspektivu otázky, kterou mu zákoník položil, a také logiku, kterou se my všichni řídíme. Dává nám na srozuměnou, že kdo je či není naším bližním neurčujeme my na základě svých kritérií, nýbrž že je to člověk v situaci nouze, který má mít možnost rozpoznat, kdo je jeho bližní, totiž “kdo mu prokázal milosrdenství” (v. 37). 

Plné znění najdete ZDE

Papež František při dnešní modlitbě Anděl Páně připomněl přetrvávající krizi ve Venezuele a apeloval na co nejrychlejší dohodu mezi vládou a opozičními silami:

Drazí bratři a sestry, chtěl bych ještě jednou vyjádřit svou blízkost milovanému venezuelskému národu, těžce zkoušenému přetrvávající krizí. Modleme se k Pánu, aby inspiroval a osvítil zainteresované strany, aby mohly co nejdříve dospět k dohodě, která by ukončila utrpení lidí, pro dobro země a celého regionu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.