Úspěšné tažení na obhajobu zpovědního tajemství v Kalifornii

15.7.2019 

USA. Široké a mezináboženské lidové hnutí smetlo ze stolu kalifornský návrh zákona rušícího zpovědní tajemství v případech deliktů na nezletilých. 140 tisíc dopisů, 17 tisíc emailů a stovky telefonátů nakonec vedly Výbor pro veřejnou bezpečnost při kalifornském státním shromáždění (dolní komora parlamentu tohoto amerického státu) ke stažení návrhu předloženého senátorem Jerry Hillem.

Norma pod názvem SB 360, schválená kalifornským senátem, požadovala, aby informace o zneužívání vyslovené při zpovědi, byly automaticky oznamovány soudním orgánům, zejména pokud se týkaly jiného kněze nebo lidí zaměstnaných či angažovaných v církvi. V čele tažení proti tomuto zákonu, rušícímu svobodu svědomí, stanul arcibiskup Los Angeles Peter Gomez. “Pokud může jakýkoli zákonodárce donutit věřící, aby vyznali své nejhlubší myšlenky a city sdílené pouze s Bohem ve zpovědi, pak skutečně už žádná oblast lidského života nebude svobodná či bezpečná před vměšováním státní moci,” prohlásil arcibiskup Gomez.

Proti návrhu zákona vystoupili také představitelé muslimů a dalších křesťanských vyznání. Ve společném prohlášení vyjádřili solidaritu kalifornským katolíkům a odsoudili návrh zákona jakožto “útok na náboženskou svobodu”. Arcibiskup Gomez vyjádřil všem signatářům svoji “osobní vděčnost”. “Náboženská svoboda je jedním ze základů americké demokracie – zdůraznil. – Za žádných okolností pro nás nemůže být přijatelné, aby vláda zasahovala do způsobů, jakým se lidé modlí nebo prožívají svou víru ve společnosti. Ohrožení svobody víry bude vždy také ohrožením svobody pro všechny,” napsal arcibiskup Gomez. Zároveň připomněl také rigorózní opatření v boji proti zneužívání nezletilých zavedená v Kalifornii jak na státní tak i církevní úrovni. Patří mezi ně například povinnost archivovat digitální otisky prstů všech duchovních i laiků působících v rámci církevních struktur. Církev “zůstává bdělá a plně angažovaná v oblasti ochrany nezletilých a v pomoci obětem zneužívání,” uvedl arcibiskup Gomez.

Připomeňme, že 1. července vydala Apoštolská penitenciárie zvláštní nótu schválenou papežem Františkem, v níž zdůrazňuje neporušitelnost zpovědního tajemství. Její text upozorňuje, že zpověď se bez vyjímky zakládá na “božském právu”  a jakýkoliv pokus o zlomení této svátostné pečeti by představoval “nepřijatelný útok na svobodu církve”, která nezískává svou legitimitu od jednotlivých států nýbrž od Boha. Jak nicméně upřesnil kardinál Piacenza, text nóty “nesmí být v žádné případě chápán jako ospravedlňování nebo projev tolerance k zavrženíhodným případům zneužívání v řadách kléru” a zdůraznil, že “obhajoba zpovědního tajemství a posvátnosti zpovědi nemůže nikdy představovat určitý způsob soužití se zlem”.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.