Změna definice manželství neprošla hlasováním kanadských anglikánů

16.7.2019 

Kanada. Anglikánská církev v Kanadě zachová tradiční definici manželství. Vyslovila se za to většina účastníků generálního synodu. Aby navrhované změny mohly vejít v platnost, bylo zapotřebí shody dvoutřetinové většiny biskupů. Té se však dosáhnout nepodařilo

Anglikánští biskupové velkých kanadských měst neskrývají svou trpkost nad zachováním biskupů, kteří odmítli podpořit takzvané jednopohlavní manželství. Biskup Toronta jim vytkl nedostatek empatie a ujistil, že plně sdílí pobouření věřících. Podobně se vyslovili také anglikánští představitelé z Vancouveru a Ottawy. Poslední z jmenovaných ujistil, že v jeho oblasti se nadále budou oddávat homosexuální páry. Ačkoliv synod nedokázal změnit definici manželství pro celou Kanadu, konstatoval nicméně, že udílení církevního sňatku těmto párům je pravomocí místního biskupa.

Vztah k manželství a rodině je jedním z hlavních předmětů sporu ve světovém anglikanismu. Na změny, k nimž dochází v Kanadě a dalších západních církvích, totiž odmítají přistoupit anglikáni v afrických zemích. Rozdíly v přístupu k morálce a mravům jsou také závažným problémem na ekumenické platformě. Za této situace totiž není možné tvrdit, že nás rozdělují pouze „druhořadé“ záležitosti nebo spory teologů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.