Petrův nástupce vyzval k modlitbě za migranty, kteří utonuli u libyjských břehů

29.7.2019 

Vatikán. Při nedělní modlitbě Anděl Páně papež František komentoval evangelium 17. neděle v mezidobí.

„To, oč v Otčenáši prosíme, již pro nás bylo vše v jednorozeném Synu uskutečněno – posvěcení Jeho jména, příchod království, dar chleba, odpuštění a vysvobození od zla. Když prosíme, otevíráme ruce, abychom obdrželi dary, které nám Otec vyjevil v Synu. Modlitba, kterou nás Pán naučil, slučuje veškeré modlitby, a my se s ní k Otci obracíme v neustálém společenství s bratry. V modlitbě někdy nastupuje roztržitost, ale mnohdy jakobychom cítili touhu po setrvání u prvního slova „Otče“ a vnímali ono otcovství v srdci“.

Plné znění papežovy promluvy před polední modlitbou je ZDE.

Poté papež František připomenul nehodu plavidla u libyjských břehů, při které v minulém týdnu (25. července) zemřelo 250 migrantů z Eritreje, Palestiny a Súdánu.

„S bolestí jsem se dozvěděl o tragickém ztroskotání, k němuž v těchto dnech došlo ve Středomoří a při kterém ztratily život desítky migrantů, včetně žen a dětí. Opětovně důrazně vyzývám mezinárodní společenství, aby okamžitě a rozhodně zakročilo, zabránilo tak opakování obdobných nešťastných událostí a zaručilo bezpečnost a důstojnost všech lidí. Vybízím vás, abychom se společně pomodlili za oběti a jejich rodiny. A také se v srdci ptejme: „Otče, proč?“

Po této papežově výzvě poutníci na náměstí sv. Petra setrvali v minutě ticha.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.