Arcibiskup Gallagher: Neživit nacionalistické ani europeistické extrémismy

22.8.2019 

Vatikán. Rozhodnutí britské společnosti ohledně Brexitu si zaslouží respekt. Zároveň je zapotřebí se modlit, aby věc posloužila dobru Velké Británie i Evropanů, uvedl arcibiskup Richard Gallagher. Tento šéf papežské diplomacie, který je sám Angličan, se zúčastnil Mítinku přátelství mezi národy v Rimini.

Arcibiskup Gallagher promluvil mimo jiné o napětí mezi evropskou integrací a národní suverenitou. Zdůraznil, že intergrace je hodnotou sama o sobě. Stejně tak idea suverenity je sama o sobě dobrá, v právním a ústavním smyslu, jako hodnota umožňující sebeurčení a svobodu národů. Církev podporuje patriotismus, lásku k vlastní zemi a kultuře. Problémem však je nadměrné zdůrazňování suverenity, které vede k uzavřenosti vůči ostatním.

Podle arcibiskupa Gallaghera Evropa dnes potřebuje především poctivý dialog. „Obtíže a frustrace mnoha Evropanů jsou pochopitelné, nicméně je třeba vrátit se k práci na evropském projektu, aby byl posílen a očištěn od toho, co není konstruktivní. Dialog je nejlepším způsobem jak neživit extrémismy, jak nacionalistické tak europeistické,“ uvedl vatikánský sekretář pro vztahy se státy.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Gallagher přiznal, že evropská integrace má dnes silnější podporu u tzv. politických elit než u běžných obyvatel.

„Myslím, že se to všeobecně takto vnímá. Během posledních voleb zaznělo mnoho kritiky na adresu evropských institucí, jak opodstatněné tak neopodstatněné. Je nicméně pravda, že evropské instiutce se musejí v budoucnosti přiblížit k národům a více naslouchat. Evropské isntituce se musejí zreformovat, aby více docenily přínos jednotlivých národů. Pokud se bude udržovat velký odstup a situace, kdy se zdá, že Evropa neslyší a nezabývá se problémy, obtížemi a výzvami současného Evropa, bude se udržovat také jistá nechuť vůči evropským institucím,“ uvedl šéf vatikánské diplomacie, arcibiskup Richard Gallagher.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.