Africká církev se brání zednářským infiltracím

26.8.2019 

Kamerun. Africké místní církve se potýkají s problémem zednářství a dalších esoterických skupin. V poslední době čtyři episkopáty varovaly své věřící před vstupováním do těchto organizací. Jak píší kamerunští biskupové, do církve stále více infiltrují zednářské kruhy. V některých farnostech, pastoračních radách a dokonce v diecézních institucích se setkáváme stále více s členy zednářských lóží a jiných esoterických a okultních hnutí, stojí v listu kamerunských biskupů, jak informuje list La Croix.

Jako první vystoupili v této věci biskupové z Pobřeží slonoviny. Ukázalo se to nezbytné poté, co v únoru roku 2017 kardinál Jean-Pierre Kutwa odmítl katolický pohřeb velmistra zednářské lože v této zemi. O dva měsíce později biskupové vydali deklarace, v níž varují věřící před zednářstvím, a o rok později pastorační list, v němž vysvětlují, proč zednářství není ve shodě s křesťanskou vírou. Podobně se vyslovili také biskupské konference v Kongu a Beninu.

V minulém měsíci se na toto téma vyjádřili také biskupové Kamerunu. Varují před pokusy zednářů infiltrovat do církve prostřednictvím finanční podpory. Obracejí se proto na kněze a laiky zodpovídající za církevní instituce a hnutí s prosbou, aby zachovali zvláštní obezřetnost, když jim někdo nabízí finanční pomoc.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.