Papež přijíždí na „ostrov, který se modlí“

2.9.2019 

Madagaskar. Pro Malgaše je příjezd papeže Františka vyznamenáním a chloubou, říká polský misionář otec Zdisław Grad, který už 27 let pracuje na největším africkém ostrově. Podle tohoto misionáře z kongregace verbistů najde papež mladou a životnou církev, jejíž hybnou silou jsou laici.

V hlavním městě je už všechno připravené na příjezd papeže a poutníků, kteří se sjedou ze všech koutů ostrova. Někteří musejí putovat v nuzných podmínkách třeba i tři dny. Někdy na cestu padnou celoroční úspory, jsou to velmi chudí lidé, říká otec Zdisław.

„Není to jen svátek katolíků, ale celého Madagaskaru. Bude to také ekumenické setkání, protože se ho zúčastní představitelé jiných církví a dokonce i jiných náboženství. Odhaduje se, že akcí  s Františkem se v hlavním městě zúčastní 800 tisíc až 1 milion Magašů. Papežovu pouť považují za poctu a vyznamenání. Taková malá zemička někde na konci světa, a přece do ní přijíždí papež. Organizátoři jsou připraveni přijmout poutníky, a není to nic snadného, protože příjezd do Antananariva znamená dalekou cestu a ohromné náklady, zejména pro lidi, kteří jsou chudí a někdy museli šetřit celý rok, aby se s papežem mohli setkat. Někteří musejí absolvovat třídenní cestu do hlavního města.“

Navzdory úsilí a obětěm lidé překypují nadšením, říká otec Zdisław. Papež najde životnou církev, ve které hrají velkou roli laici. Po této stránce by se od nás Evropa měla co učit, dodává polský misionář.

„Církev na Madagaskaru je živá a dynamická. Minula již doba, kdy jsme měli vůči Evropě komplexy. V této chvíli představují křesťané přes 50% obyvatel, z toho 30% jsou katolíci. Je to národ, který se opravdu modlí; ostrov, který se modlí! Jsem přesvědčen, že si papež povšimne tohoto dynamismu víry. Je to také mladá církev, mnoho mladých lidí se účastní nedělních mší a přistupuje ke svátostem. Dalším rysem je angažovanost laiků v církvi, v životě farnosti. Máme velmi mnoho různých skupin dětí, mládeže, dospělých i starých lidí a tyto skupiny jsou srdcem církve a každé farnosti. Pro církev na Madagaskaru je typické, že se laici velmi ztotožňují s farností a zejména se svými skupinami. Projevuje se to v jejich zbožnosti a každodenním apoštolátu,“ zdůrazňuje otec Zdisław Grad a připomíná, že Jan Pavel II. nazýval laiky „spícím obrem“. Papež František si toho jistě povšimne a povzbudí je k další práci pro církev, dodává misionář.

„Pro mě osobně, jako pro misionáře, je největší radostí při práci na tomto ostrově právě spolupráce s laiky. Je tady vidět, jak skvěle se můžeme v pastoraci doplňovat, když je jasně řečeno, kdo má jaké kompetence. Je to vzájemné docenění,“ říká polský verbista otec Zdisław Grad.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.