Idolatrická ekonomie potřebuje oběti lidských životů na oltáři spekulace a profitu

9.9.2019 

Pane prezidente,

pane premiére,

vážení členové vlády,

vážení členové diplomatického sboru,

vážení představitelé občanské společnosti a různých náboženských vyznání,

dámy a pánové!

 

Srdečně zdravím představitele Mauricijské republiky a děkuji za pozvání k návštěvě vaší země. Děkuji za laskavá slova na uvítanou panu premiérovi i panu prezidentovi. Zdravím členy vlády, občanské společnosti a diplomatického sboru. Rád bych pozdravil a také poděkoval za účast bratrským představitelům jiných křesťanských vyznání a náboženství ostrova Mauricius.

            Těší mne, že se mohu díky této krátké návštěvě setkat s vaším lidem, jehož tvář se vyznačuje nejenom kulturní, etnickou a náboženskou rozmanitostí, ale především vaší schopností rozpoznat, respektovat a uvádět v soulad jednotlivé rozdíly v duchu společného projektu. Takové jsou celé dějiny vašeho lidu, vzniklého příchodem migrantů různých obzorů i kontinentů , kteří si přinesli svoje tradice, kulturu a náboženství, postupně se naučili obohacovat se různostmi a nalézat způsob společného soužití ve snaze vytvořit bratrství vnímavé k obecnému dobru.

V tomto smyslu jste spolehlivým hlasem, který je slyšet a připomíná, že soužití může dosáhnout stabilního míru. „Různost je krásná, když je ochotna neustále vstupovat do procesu smíření a uzavírat jakousi kulturní dohodu, která dá vyniknout »smířené různosti«“ (Evangelii gaudium, 230). To je základ a příležitost pro budování skutečného společenství ve velké lidské rodině bez nutnosti marginalizace, exkluze nebo odmítání.

DNA vašeho lidu je paměť oněch migračních pohybů, které přivedly vaše předky na tento ostrov a přiměly je otevřít se rozdílům, začlenit je a opatrovat k dobru všech. Proto vás vybízím, abyste se ve věrnosti těmto svým kořenům vyrovnali s výzvou přijímat a chránit migranty, kteří sem dnes přicházejí hledat práci a namnoze i lepší životní podmínky pro své rodiny. Snažte se je přijímat tak jako se dokázali vzájemně přijímat vaši předkové, kteří byli protagonisty a obránci pravé kultury setkání, umožňující migrantům (a všem) uznání jejich důstojnosti a práv.

Z nedávných dějin vašeho lidu si zasluhuje ocenění vaše demokratická tradice, která povstala spolu s nezávislostí a přispívá k tomu, že se z ostrova Mauricius stala oáza míru. Věřím, že tento demokratický životní styl bude nadále pěstován a rozvíjen a bude potírat zejména každou diskriminaci, poněvadž „autentický politický život, který se zakládá na právu a na poctivém dialogu mezi subjekty, se obnovuje přesvědčením, že každá žena a každý muž i všechny generace v sobě skrývají příslib, který může vnést nový náboj do záležitosti vztahů, do oblasti intelektuální, kulturní a duchovní“ (Poselství ke Světovému dni míru, 1. ledna 2019). Kéž vy, kdo se účastníte politického života Mauricijské republiky, jste příkladem pro všechny, kdo na vás spoléhají, zvláště mladým lidem. Kéž vaše jednání a vůle bojovat proti všem formám korupce ukazují hodnotu závazku sloužit obecnému dobru a být hodni důvěry svých spoluobčanů.

Vaše země zaznamenala po dosažení nezávislosti značný ekonomický rozvoj, z něhož je nepochybně třeba se radovat, ale zároveň se mít stále na pozoru. V nynějším kontextu je patrné, že ekonomický růst není vždycky ku prospěchu všem, a v důsledku jistých strategiií své dynamiky ponechává stranou jistý počet lidí, zejména mladých. Proto vás vybízím k rozvoji hospodářské politiky zaměřené na lepší přerozdělování příjmů, na vytváření pracovních příležitostí, integrální podporu chudých (srov. Evangelii gaudium, 204). Nepodléhejte pokušení idolatrického ekonomického modelu, který potřebuje oběti lidských životů na oltáři spekulace a profitu a počítá jen z bezprostředním ziskem na úkor těch nejchudších, životního prostředí a přírodních zdrojů. Je zapotřebí onoho konstruktivního postoje, který – jak napsal kardinál Piat u příležitosti 50. výročí nezávislosti Mauricia – podněcuje k integrální ekologické konverzi. Tato konverze směřuje nejenom k zamezení děsivých klimatických jevů a velkých přírodních pohrom, ale snaží se také prosazovat změnu životního stylu tak, aby ekonomický růst mohl prospívat opravdu všem bez rizika ekologických katastrof nebo sociálních krizí.

Dámy a pánové, rád bych řekl, že si vážím způsobu, jakým na Mauriciu různá náboženství se svými odlišnostmi vzájemně spolupracují na vytváření sociálního smíru a společně bez jakéhokoli redukcionismu připomínají transcendentní hodnotu života. Zdůrazňuji také ochotu katolíků Mauricia nadále se podílet na tomto plodném dialogu, který tak silně poznamenal dějiny vašeho lidu. Díky za vaše svědectví.

Ještě jednou děkuji za vaše vřelé přijetí. Bůh žehnej vašemu lidu a každé snaze usnadnit setkávání různých kultur, civilizací a náboženských tradic při prosazování spravedlivé společnosti, která nezapomíná na své potomky, zejména ty nejchudší. Ať vás Jeho láska a Jeho milosrdenství nadále provází a chrání!

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.