Sv. Terezie z Lisieux v největším skotském vězení

19.9.2019 

Skotsko. Ve Skotsku je stále ještě mnoho víry a putování relikvií sv. Terezie z Lisieux to dosvědčuje – tak komentují skotská média vlnu zájmu, jakou vyvolala přítomnost nejmladší učitelky církve na severu Britských ostrovů.

Po tři týdny putovaly relikvie sv. Terezičky po všech skotských diecézích. Na všech etapách cesty přitahovaly velké zástupy věřících a zejména mnoho mladých. V Motherwel, na prvním zastavení pouti, se shromáždilo 20 tisíc věřících.

V pondělí navštívily relikvie také největší skotské vězení v Glasgow. „Byl tu Nelson Mandela, princezna Anna a spolu s nimi premiéři a poslanci parlamentu, ale nikdo na vězně nezapůsobil tak jako sv. Terezie z Lisieux,“ říká zaměstnanec věznice William McGurk.

Arcibiskup Philip Tartaglia, který sloužil pro vězně mši, vyprávěl v homilii o vytrvalé modlitbě čtrnáctileté Terezky za nekajícného vraha a odsouzence Henriho Pranziniho, který překvapivě před svou popravou políbil kříž. Pro budoucí světici to bylo znamení, že její modlitby byly vyslyšeny a Pranzini se před smrtí smířil s Bohem. Metropolita Glasgow vybízel vězně, aby si brali příklad ze sv. Terezie a nastoupili cestu malých, každodenních gest vstřícnosti vůči svým spoluvězňům a sami tak činili svůj život snesitelnějším. „Život ve vězení není snadný. Obětujte své nesnáze Bohu za své spoluvězně,“ povzbuzoval arcibiskup Tartaglia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.