Kardinál Tagle pokřtí několik stovek dětí z ulice

24.9.2019 

Manila. Musí katolíci platit za udílení svátostí? Tuto mylnou domněnku, rozšířenou zejména mezi nejchudšími filipínskými katolíky, by rád vyvrátil kardinál Luis Antonio G. Tagle. V manilské katedrále Panny Marie Neposkvrněné v sobotu pokřtí 450 dětí z ulice, o které se stará dobročinná nadace ANAK-Tnk.

S manilským arcibiskupem bude koncelebrovat desítka kněží, včetně ředitele zmíněného charitního sdružení, o. Matthieu Daucheze. Jak vysvětlil agentuře Asia News, chudí lidé na Filipínách nejsou vystaveni hrozbám či nebezpečím, avšak častokrát zůstávají po dlouhý čas bez svátostí. Domnívají se totiž, že by za ně museli platit nějakou daň, a častokrát vůbec nevědí, jak k nim přistoupit. „Jestliže je skutečně obtížné přivést naše zraněné děti k Bohu, je naopak velice snadné přinášet jim Pána prostřednictvím svátostí“, vysvětluje o. Dauchez.

Filipínská nadace slouží nejchudším manilským dětem od roku 1998 a dosud rozvinula pět programů, které se zaměřují na navrácení důstojnosti těmto nejmenším obyvatelům ulice, kteří se přehrabují v odpadcích a obývají chatrče na předměstí. Dobročinná instituce pomáhá také starým lidem opuštěným na ulici. Ročně umístí až půldruhého tisíce dětí v šestratřiceti střediscích rozmístěných ve filipínském hlavním městě a provincii Bataan.

Za posledních 21 let tak pomohla 55 tisícům dětí, mezi nimiž je také Boží služebník Darwin Ramos, který zemřel roku 2012 ve věku 17 let v důsledku vážné degenerativní nemoci. Na konci srpna zahájila filipínská diecéze Cubao proces jeho blahořečení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.