František: Evangelii gaudium je elegantní plagiát

3.10.2019 

Vatikán. První latinskoamerický papež vzdal hold církvi na svém rodném kontinentu, a to při dnešní audienci pro účastníky kongresu, který připomínal čtyřicáté výročí dokumentu z Puebla, sepsaného v závěru generálního shromáždění latinskoamerických biskupů v roce 1979.

„V té době jsem byl provinciálem Tovaryšstva Ježíšova v Argentině a s velkou pozorností a zájmem jsem sledoval intenzivní přípravný proces této třetí generální konference. K této události se pojí několik význačných skutečností. Jednou z nich bylo rozhodnutí sv. Jana Pavla II., že svou první apoštolskou cestu vykoná právě do Mexika, aby na konferenci pronesl zahajovací promluvu. Započal tak svůj dlouhý, poutnický a plodný misionářský pontifikát. Dále je zde inspirace čerpaná z apoštolské exhortace Evangelii nuntiandi sv. Pavla VI., kterou považuji za rozhodující a velice bohatý dokument na pokoncilní cestě církve.“

V porovnání s ním je Evangelii gaudim pouze elegantní plagiát, poznamenal František a vyjmenoval základní stavební kameny dokumentu z Puebla, který si v úvodu klade naléhavou otázku: Žijeme na našem kontinentu skutečně podle Kristova evangelia?

„Připomenu jen ty nejvýznamnější: nové historické sebepojetí církve v Latinské Americe, dobrá ekleziologie, která se vrací k obrazu a putování Božího lidu v Druhém vatikánském koncilu, nejbohatší a nejkreativnější kapitoly o lidové kultuře a zbožnosti v Latinské Americe, odvážná kritika popírání lidských práv a svobod, které v oné době náš region zažíval, a přednostní volba mladých, chudých a lidí budujících společnost.“

Když jsem se proti své vůli stěhoval do Říma, uzavřel papež za všeobecného smíchu, vzal jsem si sebou pouze pár knih. Mezi nimi bylo již zmíněné Evangelii nuntiandi, Redemptoris Mater sv. Jana Pavla II. a právě dokument z konference v Puebla, svěřil se dnes římský biskup svým hostům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.