Církev je misionářská, protože Bůh je prvním misionářem, řekl papež řeholnicím

5.10.2019 

Vatikán. Hleďte na svět se sympatií, beze strachu, bez předsudků a s odvahou, pozvbudil papež František sestry z Kongregace Ježíše a Marie. Řeholní společenství založené na počátku 19. století ve Francii sv. Claudine Thévenetovou působí zejména v oblasti výchovy a vzdělání. Zastoupené je ve 28 zemích na čtyřech kontinentech.

Petrův nástupce se v promluvě k sestrám odvolal k tématu jejich 37. generální kapituly „Na cestě s nadějí, jako apoštolská rodina“, inspirované Mariiným putováním za Alžbětou (srov. Lk 1, 39-56) a předložil jim tři orientační body pro tuto cestu. První z nich navazuje na životní zkušenost zakladatelky, která byla nucena ve dvaceti letech přihlížet barbarské vraždě svých dvou bratří za francouzské revoluce. Bratři však dokázali odpustit svým katanům a před smrtí vyzvali Claudinu, aby je v tom následovala. Vaše zakladatelka dokázala hledět na skutečnost Božím způsobem, s jeho bezpodmínečnou láskou, pokračoval František:

„Bůh na nás hledí a my zakoušíme jeho milosrdenství. Ve své dobrotě proměňuje skutečnost tím, že ji miluje. (…) Jedině prostřednictvím tohoto pohledu se všechny věci stávají nové, jedině necháme-li na sobě po vzoru Panny Marie spočinout Pánův pohled,budeme umět pohlížet na skutečnost Božíma očima a být jeho svědky, protože Boží pohled proměňuje a vychovává náš pohled. Musíme hledět na náš svět se sympatií, beze strachu, bez předsudků a s odvahou, jako ho vidí Bůh, vnímat bolesti, radosti a naděje našich bratří a odtud vycházet k hlásání životem a slovem, učit lidi poznávat a milovat Ježíše a Marii v tvůrčí službě a apoštolských dílech.“

Druhým ukazatelem na cestě je život ve svornosti, solidaritě a následování Ježíše. Prohlubování evangelních vztahů probouzí nová povolání. Buďte si vědomé svého poslání, abyste dokázaly „nakazit“ další mladé ženy k přijetí vaší formy zasvěcení, řekl František.

„Bratrský život v komunitě je proroctvím pro svět. Vaše zakladatelka říkala, že milosrdná láska má být světlem vašich očí, aby tato velká touha nastolila mezi vámi svorné a bratrské vztahy, které jsou znamením evangelia.“

Posledním z ukazatelů, které papež František předložil Kongregaci sester Ježíše a Marie, je rozlišování a odvaha kráčet mimo vyšlapané cesty. Církev je misionářská, protože Bůh je prvním misionářem. Přichází totiž do světa a bere na sebe lidský úděl. Podílejte se na tomto poslání svým životem, protože svědectví je v evangelizaci tím zásadním, zdůraznil papež a připomněl, jak se sv. Claudine ujala dvou sirotků, které našla před kostelem.

„Je zapotřebí „vyjít za bránu“, jak to učinila vaše zakladatelka, nikoli však kvůli sbírání dojemných vzpomínek, nýbrž pro znovuobjevení počátečního charismatu. Nezbytné je rozlišovat, abychom věděli jak pokračovat dál a ptát se, zda náš apoštolát a naše díla, naše přítomnost a služba odpovídají tomu, co Duch svatý žádal po sv. Claudine a vaší kongregaci v těchto dvou stech letech dějin.“

Naše doba po nás žádá, abychom objevovali nové způsoby evangelizace a misie, vždycky však máme postupovat jako jedno apoštolské společenství, solitérní akce nemají budoucnost, zdůraznil Petrův nástupce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.