Papež: Klaním se Bohu nebo dogmatickým formulacím?

9.10.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes ráno sešlo asi 20 tisíc lidí ke generální audienci Svatého otce. Zahájilo ji čtení ze Skutků apoštolů (9,3-6), jež přibližuje zázračné obrácení Šavla, jenž cestuje do Damašku, aby tam pronásledoval křesťany, ale cestou se mu zjeví Zmrtvýchvstalý Ježíš a jeho záměry obrátí v pravý opak. Papež František pokračoval jedenáctou částí cyklu katechezí O Skutcích apoštolů, nazvanou „Šavel, z pronásledovatele šiřitelem evangelia“. Ve svojí promluvě mimo jiné řekl:

Šavlova rozhněvanost a konfliktnost každého nutí položit si otázku: jak žiji svoji víru? Jdu vstříc druhým anebo proti nim? Patřím do všeobecné církve (dobrých i zlých, všech) anebo vyznávám selektivní ideologii? Klaním se Bohu nebo dogmatickým formulacím? Jaký je můj náboženský život? Činí mne vyznávaná víra v Boha přátelským anebo nevraživým vůči těm, kdo jsou jiní než já?

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální audience se papež obrátil k nemocným, které pak jako vždycky pozdravil individuálně, a k novomanželským párům, shromážděným rovněž nedaleko papežského pódia. A ke všem přítomným na vysvětlenou dodal:

Tady ti hluční – to jsou novomanželé! Říkám jim »odvážní«, protože dnes je zapotřebí odvahy k uzavření sňatku. Výborně! Napodobujte v tomto mariánském měsící horlivost a misijní vzmach Matky Boží, buďte hlasateli Krista v každém prostředí svého života.

Po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.