Papežský vyslanec v OSN: Poučení o lidské pohlavnosti je povinnost rodičů, nikoli institucí

12.10.2019 

New York. „Jsem znepokojen zaváděním sexuální výchovy, která nerespektuje práva rodičů a neodpovídá potřebám dítěte,“ – řekl ve čtvrtek (10. října) představitel Svatého stolce, arcibiskup Bernardito Auza na půdě OSN.  Položil důraz na výchovnou roli rodiny, která zásadně převažuje nad institucemi.

„Povinnost a právo rodičů vychovávat děti zahrnuje svobodný výběr školy či jiných nezbytných prostředků ve shodě s jejich morálními a náboženskými přesvědčeními“ – řekl vatikánský diplomat, který je stálým pozorovatelem Apoštolského stolce při OSN. Poukázal na to, že „výchova dětí, včetně poučení o lásce a lidské pohlavnosti je především povinnost rodičů a nikoli vzdělávacích institucí.“

Globální zpráva týkající se problematiky odebírání dětí nefunkčním rodinám ukazuje, že umísťování děti do ochranných zařízení by měla být vždycky jen krajní možností. Je třeba činit vše proto, aby děti vyrůstaly v rodinném prostředí, kde zakoušejí lásku, ochranu a bezpečí – řekl arcibiskup Auza.

Vatikánský diplomat promluvil u příležitosti 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte na půdě OSN. Tento dokument ratifikoval největší počet členských zemí, a zmíněné výročí, je proto vhodnou příležitostí k zamyšlení nad kroky přijatými za účelem ochrany našich maličkých jakož i jejich sociálního a intelektuálního rozvoje – řekl vatikánský diplomat.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.