S hadrovým míčem se dějí zázraky, řekl papež italským fotbalistům

14.10.2019 

Vatikán. V neděli dopoledne (13.10.), ještě před kanonizační liturgií na Svatopetrském náměstí, papež František přijal v salonku auly Pavla VI. italské národní fotbalové mužstvo a převzal od něj nový dres v zelené barvě. Italský národní tým se v sobotu večer v Římě kvalifikoval na mistrovství Evropy, když porazil Řecko 2:0. Hráči na římském Olympijském stadionu poprvé vystoupili v zelených dresech, které nahradí dosavadní azurové, díky nimž si družstvo vysloužilo svou přezdívku („squadra azzurra“).

Římský biskup pochválil fotbalisty za nedávnou návštěvu v římské dětské nemocnici Bambino Gesù, jejíž ředitelka se audience účastnila, a především za to, že tomuto zdravotnickému zařízení Svatého stolce věnovali přístroj na kvantifikaci nádorových buněk.

„Vím, že jste byli za dětmi v nemocnici a že se projevil onen jemnocit, který všichni máme, ale občas ho skrýváme. Ve vztahu k dětem ale vždy vyjde na povrch, protože je to jazyk, kterému děti – jako jedinému – rozumějí. Děkuji vám za toto laskavé gesto dospělých mužů, kteří jsou schopni přistoupit k dítěti. Možná, když jste pak byli o samotě, rozplakali jste se. Možná to tak bylo. Něha nás totiž vždycky zradí. Člověk projeví pozornost a pak ve skrytu pláče, to už tak bývá, takový je život. Opravdu děkuji, protože tato gesta nám prospívají a přinášejí uzdravení.“

V krátké bezprostřední promluvě se pak papež František zmínil o radosti a štěstí ze hry.

„Také don Bosko si říkal, jak děti shromáždit, jak je potěšit...V té době stačilo do ulice vhodit míč a děti se hned seběhly. Míč působí jako magnet. Vzpomínám si na plácek, který byl pár metrů od našeho domu. Hráli jsme si tam, ale míč jsme neměli, protože v té době byly kožené míče velmi drahé. Plasty neexistovaly, takže ani gumové míče nebyly, ale měli jsme míč z hadrů. A také s ním se dějí zázraky. Když jsem byl v Mosambiku, tamní děti mi takový míč přinesly, hrají si s ním. Důležitý je míč, ať už jakýkoli, protože se za ním dá běhat...“


Papež v této souvislosti připomenul argentinský film ze čtyřicátých let, který se vydařeně a poeticky zhostil tohoto tématu a nese výmluvný titul „Hadrový míč“ (Pelota de trapo).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.