Papež: Prosme o milost žasnout nad Božími překvapeními

16.10.2019 

Vatikán. Svatopetrské náměstí zaplnilo hned po ránu asi 20 tisíc lidí, kteří přišli na generální audienci Petrova nástupce. Zahájilo ji čtení ze Skutků apoštolů (Sk 10,34-36). Podává slova, jimiž se apoštol Petr obrací k pohanskému setníkovi Kornéliovi a jeho rodině, kam byl Duchem svatým pozván hlásat Krista, protože »Bůh nikomu nestraní«. Dvanáctá část cyklu katechezí O Skutcích apoštolů měla podtitul „Petr a sestoupení Ducha svatého na pohany“, a papež František ji zakončil takto:

Drazí bratři, učme se od prvního z apoštolů, že evangelizátor nesmí být překážkou tvořivému působení Boha, který »chce, aby se všichni lidé zachránili« (1 Tim 2,4), nýbrž tím, kdo usnadňuje setkání srdcí s Pánem. A jak se chováme my ke svým bratrům, zvláště k těm, kteří nejsou křesťany? Jsme jim překážkou pro setkání s Bohem? Bráníme jejich setkání s Otcem anebo ulehčujeme? Prosme dnes o milost žasnout nad Božími překvapeními, nepřekážet Boží tvořivosti, nýbrž rozpoznávat a podporovat vždy nové stezky, kterými Zmrtvýchvstalý sesílá svého Ducha na svět, přitahuje srdce a dává se poznat jako »Pán nade všemi« (Sk 10,36).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V pozdravu k poutníkům z Polska zmínil papež na dnešek připadající výročí volby kardinála Karola Wojtyły na Petrův stolec. „Děkujme Pánu za všechna dobrodiní, která se ve světě a v lidských srdcích uskutečnila prostřednictvím slov, činů a svatosti Jana Pavla II., a pamatujme, že jeho výzva k otevření srdcí Kristu je stále aktuální,“ řekl papež František. V samotném závěru generální audience pak ještě poznamenal:

Na pozítří připadá svátek svatého Lukáše, evangelisty, který nejlépe nechává vyjevit Ježíšovo srdce a Jeho slitovnost. Ať nám všem pomůže znovu objevit radost, že jsme křesťané, svědkové Pánovy dobroty.“

Po společné modlitbě Otče náš papež všem přítomným požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.