In vitro bez otce: Konzultace občanské společnosti byla pouze zdánlivá

19.10.2019 

Francie. Dolní komora francouzského parlamentu přijala v uplynulém týdnu zákon zpřístupňující oplodnění in vitro lesbickým párům a samotným ženám. Protivníci zákona poukazují na skutečnost, že dobro dětí, které budou nyní silou zákona zbaveny otce, nebylo vůbec vzato v úvahu.

Legislativní proces zákona o in vitro bez otce dosvědčuje nesmírnou sílu průbojnosti francouzské lobby LGBT. Návrh zákona totiž odmítli jak experti z Francouzské lékařské akademie tak v průzkumech naprostá většina společnosti. Lékaři ve zvláštním prohlášení vydaném v září poukazovali na zásadní roli otce v rozvoji dítěte a utváření jeho osobnosti. Doporučili provedení dalších psychiatrických bádání mezi dětmi, které se narodily in vitro samotným ženám nebo lesbickým párům. Podle průzkumu provedeného institutem IFOP na začátku října, 83% Francouzů je přesvědčeno, že dítě má právo na otce, a 91% hlasovalo, že dítě má být vychováváno oběma rodiči. Nadpoloviční většina Francouzů (54% dotázaných) se domnívá, že jejich názor nebyl vzat v úvahu.

Na stejný problém poukázal generální sekretář francouzského episkopátu. Jak řekl, konzultace občanů byla pouze zdánlivá. Hovoří P. Thierry Magnin:

„Na jedné straně probíhaly konzultace, které předcházely práci národního shromáždění. Různé filosofické a náboženské proudy se mohly vyjádřit. A bylo to pěkné svědectví naší demokracie. Na druhé straně jsme nicméně měli dojem, že všechno bylo rozhodnuto již dříve. O tom je potřeba mluvit velmi jasně. Přistoupilo se k hlasování bez diskuse nad nejvážnějšími problémy a především, a to nás nejvíce zaskočilo, nad důsledky odhlasovaných rozhodnutí. V potaz se braly pouze touhy a potřeby současné společnosti. Uvažovalo se nad tím, zda je současná věda a technika dokáže uskutečnit. Velmi málo se naopak mluvilo o důsledcích pro dětí, které se mají narodit,“ řekl Vatikánskému rozhlasu P. Thierry Magnin, generální sekretář francouzského episkopátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.