CIC: Jáhenství je služba Božímu lidu, nikoli moc jednat in persona Christi

26.10.2019 

Vatikán. Brazilský biskup Evaristo Pascoal Spengler OFM z diecéze Marajó mluvil na páteční  tiskové konferenci o roli žen v rámci církve, jak je běžná v Amazonii, Africe a jinde, kde ženy často vedou různé pobožnosti. Vysvětlil přitom důležité rozlišení, které ohledně diakonátu zavedl do Kodexu kanonického práva Benedikt XVI. a které bývá v médiích opomíjeno. V roce 2009 totiž apoštolským listem Omnium in mentem zařadil Benedikt XVI. do kánonu, týkajícího se stupňů svátosti svěcení (kán. 1009), třetí paragraf, který formuluje podstatné odlišení biskupského a kněžského svěcení od diakonátu (jáhenství). 

Podstata jáhenství je teologicky a kanonicky vyvázána ze služebného kněžství, s nímž se pojí moc slavit eucharistii a svátost smíření, a váže se pouze ke všeobecnému kněžství plynoucí ze křtu. Proto byla Druhým vatikánským koncilem otevřena možnost stálého diakonátu pro ženaté muže a nyní se hlouběji zkoumá jeho povaha i případné udělení této služby také ženám, řekl brazilský biskup Spengler.

Zmíněný nový paragraf kánonu 1009 totiž praví: „Kdo přijal biskupské či kněžské svěcení dostal poslání a moc jednat jako představitel Krista - Hlavy, zatímco jáhni jsou uzpůsobeni sloužit Božímu lidu v diakonii liturgie, slova a lásky.“ Tento text se promítá rovněž do latinského znění Katechismu katolické církve editio typica v paragrafu 1581, jak vysvětlil tehdejší sekretář Papežské rady pro výklad legislativních textů v naší zprávě ZDE. Za zmínku stojí, že ani po deseti letech se tato změna nepromítla do publikace latinského znění Katechismu na vatikánských webových stránkách, nemluvě o českém.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.