Nezanedbávajte návštěvu hřbitova a modlitbu za zemřelé, vyzval římský biskup

1.11.2019 

Vatikán. Svatopetrské náměstí o dnešní slavnosti Všech svatých, která je v Itálii a řadě dalších evropských zemí státním svátkem, zaplnili obyvatelé Říma i poutníci z italských a zahraničních diecézí. Nechyběli účastníci tradičního benefičního Běhu svatých, který každoročně organizují misionáři dona Boska a jehož letošní výtěžek poputuje na salesiánské misie v Sierra Leone. Papež František před polední modlitbou Anděl Páně hovořil o svatosti jako daru a povolání.

„Vzhledem k tomu, že svatost je milostí Boha, tedy jeho darem, nelze ji koupit či o ní smlouvat. Můžeme jedině přijmout tento Boží dar, čímž se účastníme na samotném božském životě skrze Ducha svatého, který v nás přebývá ode dne našeho křtu. Právě křest je setbou svatosti. Jedná se o to, aby v nás stále více dozrávalo vědomí, že jsme naroubováni na Krista, jako je ratolest napojena na vinný kmen, a proto můžeme a máme žít v Bohu a s Bohem jako jeho děti. Kromě daru je však svatost též Božím voláním, společným povoláním všech křesťanů, Kristových učedníků, cestou plnosti, kterou se má každý křesťan ve víře ubírat směrem k závěrečnému cíli, tedy konečnému společenství s Bohem ve věčném životě“.

 PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE.

Po společné mariánské modlitbě Petrův nástupce všem přítomným požehnal. V závěru Svatý otec poukázal na zítřejší Vzpomínku na všechny věrné zemřelé, která nás upomíná na spojitost mezi pozemskou a nebeskou církví:

„Zítra odpoledne se vydám do Priscilliných katakomb, abych zde slavil eucharistii. Je to jedno z prvotních křesťanských pohřebišť v Římě. V těchto dnech, kdy bohužel kolují také negativní poselství o smrti a zemřelých, vás vyzývám, abyste, pokud je to možné, nezanedbávali návštěvu hřbitova s modlitbou. Bude to úkon víry.“

Obrátil se papež František k poutníkům předtím, než jim popřál pěkný sváteční den v duchovním společenství se svatými.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.