Vzkříšení se zakládá na věrnosti Boha

10.11.2019 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně 10. listopadu, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium (Lk 20,27-38) nám předkládá podivuhodnou Ježíšovu nauku o vzkříšení z mrtvých. Ježíš je dotázán několika saduceji, kteří nevěřili ve zmrtvýchvstání a kladou mu tedy úskočnou otázku: Čí manželkou bude při vzkříšení žena, která měla sedm manželů, sourozenců, kteří postupně za sebou umírali? Ježíš neupadá do léčky a odpovídá, že vzkříšení se »nebudou ženit ani vdávat. Už přece nemohou zemřít, jsou totiž rovní andělům a jsou syny Božími, neboť mají účast na vzkříšení« (vv. 35-36). Tak odpovídá Ježíš.

Touto odpovědí vybízí Ježíš svoje posluchače – včetně nás – přemýšlet o tom, že tato pozemská dimenze, v níž nyní žijeme, není jedinou dimenzí, nýbrž existuje druhá, která už není podrobena smrti a ve které se plně vyjeví, že jsme syny Božími. Naslouchání těmto jednoduchým a jasným Ježíšovým slovům o životě po smrti vyvolává obrovskou útěchu a naději, kterých máme zapotřebí zejména v naší době, která oplývá tolika poznatky o veškerenstvu, ale je chudá na moudrost o životě věčném.

Tato průzračná Ježíšova jistota o vzkříšení se cele zakládá na věrnosti Boha, který je Bohem života. Za dotazem saducejů se totiž skrývá hlubší otázka, jež se týká nejenom toho, čí manželkou bude vdova, která měla sedm manželů, nýbrž komu bude patřit její život. Jde o pochybnost, týkající se lidí každé doby, i nás. Co bude s naším životem po této pozemské pouti? Bude patřit nicotě? Smrti?

Ježíš odpovídá, že život patří Bohu, který nás má rád a stará se o nás natolik, že svoje jméno spojuje s tím naším: »Je Bohem Abrahamovým, Bohem Izákovým a Bohem Jakubovým. On přece není Bohem mrtvých, ale živých, neboť všichni žijí pro něho« (vv.37-38). Život existuje tam, kde je spojení, společenství, bratrství, a je životem silnějším než smrt, když stojí na opravdových vztazích a svazcích věrnosti. A naopak, život není tam, kde je nárok patřit pouze sobě a žít izolovaně; v takových postojích převládá smrt. Je to sobectví. Pokud žiju sám pro sebe, zasévám do svého srdce smrt.

Panna Maria kéž nám pomáhá žít každý den v perspektivě toho, co tvrdíme v závěrečné části Vyznání víry: »Očekávám vzkříšení mrtvých a život budoucího věku.« Očekávat onen svět.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.